Úterý, 19. března 2024

Domov seniorů v Jindřichovicích má jako první v zemi elektromobil

Domov seniorů v Jindřichovicích má jako první v zemi elektromobil

Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku si pořídil elektromobil. Podle ředitele domova Petra Pávka jde o první takový vůz v domovech pro seniory v celé zemi.

"Domnívám se, že je to začátek toho, aby si je pořizovali i jiní," řekl dnes novinářům.

Nevýhodou elektromobilu je jeho cena. Domov důchodců za něj zaplatil 750.000 korun. "Je to zhruba dvojnásobek toho, co stojí auto v dieselovém provedení. Náklady na údržbu jsou ale mnohem menší," uvedl Pávek. Předpokládá, že to, co domov zaplatil navíc ve srovnání s dieselem, se mu vrátí v provozních nákladech. Podle ředitele totiž elektromobil potřebují zejména pro jízdy na malé vzdálenosti - pro převoz materiálu, potravin, špinavého prádla mezi jednotlivými budovami. "To jsou vzdálenosti do 300 metrů," dodal. Dosud pro tyto účely využíval domov klasické auto, což bylo nehospodárné. Výhodou elektromobilu je podle Pávka i to, že neprodukuje výfukové plyny a nedělá hluk jako klasické auto. Mezi budovami domova najezdí elektromobil za měsíc 100 až 200 kilometrů, to podle Pávka stačí na jedno dobití. Využije k tomu dobíječku v garáži, auto je nabité za jednu noc.

Na nákup vozu získal jindřichovický domov dotaci od svého zřizovatele, Libereckého kraje. Ten zatím neplánuje, že by elektromobily plošně pořizoval pro všechny své domovy důchodců. "Beru to jako test toho, jak taková věc bude fungovat," uvedl hejtman Martin Půta (STAN). "Je ale pravda, že v řadě našich zařízení jezdí auta krátké vzdálenosti, v zimě se neustále startují a vypínají. Takže elektromobil především z pohledu provozních nákladů může být docela zajímavá konkurence," dodal.

Podle Půty už nyní proto zvažují, zda pro pořízení dalších elektromobilů nepožádají o podporu ČEZ. "Zda by pro ně nebylo zajímavé pomoci kraji v některých příspěvkových organizacích podobnou technologii zavést. Zatím je to ale jen nápad," dodal hejtman. Další z možností získat peníze je dotační program ministerstva životního prostředí určený na nákup vozidel s alternativním pohonem. Obce a kraj mohou z programu na nákup vozů na CNG získat 50.000 korun, na elektromobil 220.000 a 200.000 korun na plug-in hybrid. Žádosti je možné podávat do konce března 2017. V programu by mělo být k dispozici 100 milionů Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů