Úterý, 19. března 2024

Č. Budějovice chtějí zřídit síť dobíjecích míst pro elektromobily

Č. Budějovice chtějí zřídit síť dobíjecích míst pro elektromobily

České Budějovice plánují zřízení sítě míst na dobíjení elektromobilů. Tento krok má mimo jiné vést ke zvýšení počtu ekologických automobilů ve městě. Podle zástupců vedení magistrátu podobná síť chybí a ve městě je jen pár veřejných míst, kde lze baterii do elektromobilu dobít. Novinářům to řekl náměstek primátora František Konečný (ANO).

"Pro majitele elektromobilů budu navrhovat i zvýhodnění při parkování jak v centru města tak v jiných částech. To by se mělo týkat ale skutečně jen elektromobilů a ne hybridních motorů nebo motorů na CNG," uvedl Konečný. Dodal, že síť veřejných dobíjecích stanic viděl třeba v Norsku.

Město se pokusí na projektu spolupracovat s jinými subjekty. Hodlá například kontaktovat energetické společnosti ČEZ nebo E.ON. Konečný uvedl, že elektromobily mají několik výhod. Tou nejvýraznější je jejich šetrnost k životnímu prostředí, protože neprodukují žádné škodlivé emise. "Navíc chceme podpořit tento trend, který má budoucnost a je šance využít evropských zdrojů na podporu takových projektů," řekl Konečný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů