Úterý, 19. března 2024

Daimler hodlá investovat až deset miliard eur do elektromobilů

Daimler hodlá investovat až deset miliard eur do elektromobilů

Německý automobilový koncern Daimler hodlá investovat až deset miliard eur (zhruba 270 miliard Kč) do vývoje vozidel s elektrickým pohonem. Německému listu Stuttgarter Zeitung to řekl šéf výzkumu a vývoje automobilky Thomas Weber.

"Do roku 2025 chceme vyvinout deset elektrických vozů založených na stejné architektuře," uvedl Weber. "Hodláme do toho investovat až deset miliard eur," dodal.

Německé automobilky v poslední době kladou na elektromobily čím dál větší důraz. Volkswagen tento týden například uvedl, že se do roku 2025 hodlá stát světovou jedničku v oblasti elektrického pohonu aut a dosáhnout prodeje milionu elektromobilů ročně.

Zájem automobilek o elektromobily byl dlouhou dobu omezený kvůli vysokým nákladům a malému dojezdu. Elektrický pohon si však nyní získává pozornost díky pokroku bateriových technologií a problémům kolem emisí naftových automobilů. Daimler nicméně popřel zprávu časopisu Der Spiegel o tom, že zvažuje odchod z trhu s naftovými vozy ve Spojených státech.

Volkswagen tento týden uvedl, že v USA hodlá naftové automobily přestat nabízet a chce na tomto trhu zaměřit pozornost na sportovně-užitkové vozy a elektromobily. Volkswagen se snaží zotavit z negativních dopadů rozsáhlého skandálu kolem manipulace s testy emisí. Koncern loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který takové manipulace umožňuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů