Úterý, 19. března 2024

Automobilky postaví síť dobíjecích stanic pro elektromobily

 Automobilky postaví síť dobíjecích stanic pro elektromobily

Velké německé automobilky a společnost Ford se dohodly, že společně investují do celoevropské sítě rychlých dobíjecích stanic pro elektromobily. Cílem je zvýšit poptávku po tomto typu vozů, uvedla dnes agentura DPA.

Německá automobilka Volkswagen a její dceřiné společnosti Audi a Porsche, BMW, Daimler a evropská divize amerického Fordu podepsaly memorandum, v němž se zavazují, že v příštím roce postaví nejdříve 400 a do roku 2020 tisíce rychlých dobíjecích stanic podél hlavních evropských tras. Rychlost nabíjení na těchto stanicích bude 350 kilowattů v hodině, což umožní nabít vůz za několik minut na 80 procent. Pro srovnání běžné nabíjení doma v garáži trvá šest až osm hodin.

Právě pomalé nabíjení, nedostatečná síť dobíjecích stanic a vysoká pořizovací cena vozu zatím běžné spotřebitele od nákupu elektromobilu odrazovaly. Evropské automobilky reagují na úspěch pionýra elektromobilů americké firmy Tesla, na jejíž Model 3 je spousta předobjednávek, zatímco prodej jiných značek je zatím spíše rozpačitý. Právě Tesla již síť dobíjecích stanic v Evropě provozuje, aktuálně jich je na 700 a dobíjení je na nich zdarma. Podle mluvčího firmy Daimler se zatím nepočítá s tím, že by plánované dobíjecí stanice nabízely elektřinu zdarma, probíhají jednání s dodavateli.

V České republice zatím jezdí podle informací skupiny ČEZ asi 1000 elektromobilů. Celkem je v Česku registrováno přes sedm milionů vozidel. Dobíjecích stanic pro elektromobily jsou řádově desítky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů