Úterý, 19. března 2024

Ostrava plánuje nákup nízkoemisních automobilů

Ostrava plánuje nákup nízkoemisních automobilů

Ostrava chce rozšířit počet automobilů na stlačený zemní plyn (CNG) a také elektromobilů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Už před časem město pořídilo deset automobilů na zemní plyn pro městskou policii, nyní zakoupilo dva nové elektromobily. V budoucnu chce od státu získat dotace na dalších 24 automobilů s alternativním pohonem. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

"Rada města rozhodla podat žádost o dotaci na nákup celkem 24 nízkoemisních vozidel, 18 aut bude na CNG a zbývajících šest elektromobilů. Tímto pořízením bychom chtěli doplnit flotilu nízkoemisních aut, které už tady dneska máme," uvedl Macura.

Pokud město s žádostí o dotaci uspěje, mohlo by na elektromobil získat dotaci ve výší 220.000 korun, pořizovací cenu jednoho vozu přitom primátor odhaduje na 800.000 až 900.000 korun. U vozidla na plynový pohon by dotace činila 50.000 korun, přičemž pořizovací cena je okolo 60.000 korun. Například městská policie by po této obměně měla ve vozovém parku kompletně auta na CNG. Kromě městské policie by nově zakoupené vozy využily některé městské obvody nebo magistrát.

"Pro zajímavost jsme spočítali, že by celá tato flotila, když tady bude v plném počtu jezdit, měla pozitivní vliv na životní prostředí. Pokud jde o CO2 tak v řádu 60 tun ročně, pokud jde o látky, jako jsou oxidy dusíku, síry a hlavně toxické uhlovodíky, tam by úspora měla být v řádech kolem 400 kilogramů ročně," podotkl primátor.

Město by v příštím roce chtělo začít i s budováním dobíjecích stanic pro elektromobily. "Doprava je jedním z výrazných zdrojů znečištění ve městě Ostrava. Pořízení nízkoemisních aut je věc jedna, druhá věc je vybudování infrastruktury. Máme v tuto chvíli vytipovány lokality, kde by elektronabíječky měly být, a to na pozemcích města," uvedl Macura.

Město předpokládá, že by elektronabíječky mohly vybudovat energetické společnosti. Už příští rok by ale dobíjecí stanice měly ve městě fungovat.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů