Úterý, 19. března 2024

V Tel Avivu řeší dopravní problémy sdílením automobilů

V Tel Avivu řeší dopravní problémy sdílením automobilů

Izraelské město Tel Aviv letos spustí program, který má zredukovat množství automobilů v ulicích. Městská správa dá k dispozici 260 automobilů, které si bude možné pronajmout na přejezdy v řádu třeba i jen několika minut. Program Tel-Auto je podle jeho stoupenců předzvěstí konce soukromých aut ve městě.

Radnice je podle starosty Rona Huldaje připravena čelit stížnostem, protože kvůli tomuto plánu musela zrušit parkovací povolení některým soukromníkům. Součástí programu je také 520 zarezervovaných parkovacích míst.

"Na základě zkušeností s podobným systémem jinde ve světě vycházíme z předpokladu, že každý pronajímatelný automobil znamená ušetření čtyř soukromých aut na silnicích. V Izraeli má takový projekt zvláštní význam, protože dvacet procent času - o sobotách a o svátcích - není k dispozici žádná veřejná doprava," řekl Huldaj.

Uživatelé budou platit pevnou měsíční sazbu 50 šekelů (330 Kč) za členství v systému a dále poplatek podle času, na nějž auto použijí. Ten ještě nebyl stanoven, ale město slibuje, že bude nízký a stejný bez ohledu na hodinu nebo den, kdy bude automobil využit.

Auta se budou rezervovat prostřednictvím aplikace v telefonech, díky níž se také zjistí poloha nejbližšího vozu.

"Éra soukromých aut končí. Na silnicích není pro všechny ty sobecké automobily místo. Řešením je jedině veřejná a sdílená doprava a také cyklistické trasy, a to právě zajišťujeme," řekl Huldaj.

V Tel Avivu dají do programu malé vozy Hyundai s litrovým motorem a automatickou převodovkou. Až se systém zavede, úřady uváží, zda program nerozšíří také o větší rodinná auta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů