Úterý, 19. března 2024

Prodej aut s alternativním pohonem loni v EU stoupl, v ČR klesl

Prodej aut s alternativním pohonem loni v EU stoupl, v ČR klesl

Prodej osobních automobilů s alternativním pohonem v Evropské unii v loňském roce stoupl o zhruba čtyři procenta na 609.629 vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes na svých internetových stránkách zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice však prodej podle těchto údajů klesl o téměř pět procent na 5090 vozů, a to navzdory silnému růstu poptávky v závěru roku.

V samotném čtvrtém čtvrtletí odbyt automobilů s alternativním pohonem v EU meziročně stoupl pouze o procento na 168.103 vozů, zatímco v ČR se zvýšil o téměř 23 procent na 1462 vozů. Údaje zahrnují například elektromobily, hybridní vozy či auta poháněná zemním plynem.

Celkový prodej osobních automobilů v EU se loni podle dřívějších údajů ACEA zvýšil o téměř sedm procent na 14,641 milionu. V České republice vzrostl o 12,5 procenta na rekordních 259.693 vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů