Úterý, 19. března 2024

Litoměřice: Projekty na podporu rozvoje šetrné dopravy a energetiky

Litoměřice: Projekty na podporu rozvoje šetrné dopravy a energetiky

Litoměřičtí mají další důvod k radosti. Město získalo prostřednictvím dotací více než dva miliony korun na realizaci dlouhodobých strategických cílů v oblasti rozvoje udržitelné dopravy a energetiky. Ty přispějí zejména k dalším systémovým úsporám energie a připraví město na současné i budoucí výzvy v zajištění kvalitní mobility pro všechny obyvatele.

Prvním projektem podpořeným z Národního programu životního prostředí 970 tisíci korunami je projekt MobiLitA 21 - Udržitelná doprava pro Litoměřice 21. století. ,,Zaměřuje se na vybrané aspekty dopravy v Litoměřicích a zjištění, jak se obyvatelé města dopravují, jaké dopravní prostředky používají či kolik cest za určité období uskuteční," informoval místostarosta Karel Krejza. Jde o průzkum dopravního chování, který poskytne klíčová data pro tvorbu dlouhodobé dopravní strategie tak, aby doprava byla dostupná všem a odpovídala potřebám různých skupin obyvatel a byla zároveň šetrná k životnímu prostředí.

Na to se zaměřuje druhá klíčová analýza, tzv. rozptylová studie, která poskytne informace o znečištění ovzduší pocházejícího z dopravy. ,,V rámci projektu, který byl zahájen v září a skončí v březnu roku 2018, pak proběhnou také kulaté stoly, diskuzní fóra a kampaně zaměřené nejen na dopravu," dodal Antonín Tym z útvaru strategického plánování a udržitelného rozvoje Celkové náklady na realizaci dosáhnou 1,2 milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů