Úterý, 19. března 2024

Maier: Čtvrtina produkce Škody v roce 2025 budou elektromobily

Maier: Čtvrtina produkce Škody v roce 2025 budou elektromobily

Asi čtvrtinu produkce Škody Auto budou v roce 2025 tvořit elektromobily nebo hybridy. Vyrábět by se měly v Mladé Boleslavi. Na setkání manažerů automobilek se zástupci vlády to uvedl předseda představenstva Škody Bernhard Maier.

Škoda již dříve oznámila, že první vůz s hybridním pohonem uvede na trh v roce 2019 a elektromobil by měl přijít vzápětí. V roce 2025 by měla mít v nabídce čtyři až pět vozů na elektrický pohon.

Prvním hybridem má být model Superb, následovat bude mimo jiné velké SUV Kodiaq, které Škoda začíná dodávat letos. Jako elektromobil se již vyrábí sesterský model Škody Citigo, Volkswagen up!, automobilka ale podle neoficiálních informací vyvine čistě na elektřinu zcela nový vůz.

Podle Petra Knapa, analytika společnosti EY, která poskytuje podnikové poradenství, nastanou v roce 2020 v EU velmi přísné restrikce v oblasti emisí a automobilky budou muset zareagovat nabídkou aut na alternativní pohon, aby se do kvót stanovených na jejich produkci vešly.

Škoda Auto do roku 2025 zdvojnásobí počet prodaných vozů na více než dva miliony ročně. Loni přitom automobilka zažila rekordní rok, když zákazníkům dodala 1,13 milionu aut.

Jan Sadílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů