Úterý, 19. března 2024

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, která upravuje povinnosti provozovatelů dobíjecích stanic pro elektromobily

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, která upravuje povinnosti provozovatelů dobíjecích stanic pro elektromobily

Poslanecká sněmovna v minulém týdnu schválila v rámci 3. čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot, a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách), a postoupila jej k projednání Senátu.

Zpracovatelem návrhu zákona je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním důvodem uvedené právní úpravy byla transpozice směrnice EP a Rady 2014/94/EU o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva do českého právního řádu. Do zákona o pohonných hmotách jsou tak transponovány některé nové termíny a dále povinnosti, které se dotýkají oblasti pohonných hmot včetně elektromobility. Návrh zákona zavádí nutné definice a opatření, která souvisejí s vytvořením infrastruktury pro alternativní paliva, jež doposud v národní legislativě nejsou dostatečně zakotvena. Zcela nově návrh zákona obsahuje pojem elektřiny v silniční dopravě, který dosud nebyl právně vůbec upraven, včetně dobíjecích stanic pro elektrická vozidla a jednotlivé druhy těchto stanic. Návrh zákona dále stanovuje příslušné povinnosti pro provozovatele dobíjecích stanic, vyplývající ze směrnice 2014/94/EU, a zavádí v souladu se směrnicí a Národním akčním plánem ,,Čistá mobilita" příslušnou evidenci dobíjecích stanic v databázi Ministerstva průmyslu a obchodu, postavenou na roveň ostatním stanicím infrastruktury pro pohonné hmoty.

Kromě povinností, které jsou implementací části směrnice 2014/94/EU, návrh zákona upravuje a zpřesňuje některá stávající ustanovení, která přinášejí v současné praxi určité problémy a mohly by - pro možnou nejednoznačnost výkladu - vést až k obcházení některých povinností vyplývajících ze zákona. Dále se jedná o úpravu spočívající ve zpřesnění definice čerpací stanice, výdeje pohonných hmot a definice provozovatele čerpací stanice, který pohonné hmoty nejen prodává, ale prodává a případně i vydává.

Nově se také bude ke všem čerpacím stanicím (tj. stavbám i zařízením) přistupovat rovným způsobem a jejich povolování bude řešeno v rámci standardních postupů podle stavebního zákona příslušnými stavebními úřady.

Nutné je také zmínit změnu doposud platného termínu, do kterého jsou provozovatelé čerpacích stanic povinni udržovat alespoň na polovině své prodejní sítě motorový benzín s obsahem do 5 % biosložky. Dochází k jeho zkrácení o jeden rok.

Návrh textu zákona je vnitřně konzistentní právní norma, která představuje povinnou transpozici směrnice EU, ale obsahuje i předpoklady pro další rozvoj alternativních pohonných hmot a elektromobility bez zbytečných administrativních překážek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů