Čtvrtek, 28. března 2024

DÁNSKO: Plynulý přechod na organické zemědělství

DÁNSKO: Plynulý přechod na organické zemědělství

Dánsko je dlouhodobě celosvětovou vlajkovou lodí organického zemědělství. Teď se ovšem dánská vláda rozhodla posunout se ve svém snažení ještě dále a díky rozhodnutí za podpory dotace 53 milionů eur, které byly na start celo-organického plánu určeny v roce 2015, plynule přejít výlučně na organický systém zemědělství.

Oproti ostatním státům už Dánsko s organickým zemědělstvím pracuje důsledně a dlouhodobě, jejich národní organická značka oslaví 25 let existence, čímž se řadí mezi nejstarší organické značky na celosvětovém trhu. Od roku 2007 se dánský export s produkty organického zemědělství navýšil o celých 200 %. Dánská federální vláda teď stojí před dvěma zásadními výzvami, které chce realizovat: první je přechod tradičního polního hospodářství na přírodní a další pak podpora poptávky po organických produktech.

Vládní cíl je navýšit do roku 2020 jednakrát podíl hospodářské půdy, která bude obhospodařovaná metodami přírodního zemědělství. Nejenže při nakládání se zemědělskou půdou spadající pod kompetenci federální vlády budou respektovány přírodní biodynamické techniky hospodaření, ale vláda také bude aktivně podporovat každého, kdo v sektoru bude pracovat a zabývat se jeho rozvojem, jako například vyvíjením nových technologických konceptů, které zaručí další růst. Zásadní pak je, že se tyto cíle nevztahují na pouhé pěstování plodin, ovoce, zeleniny a obilovin, ale také na chovatelství, například na prasečí farmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů