Úterý, 19. března 2024

Čínský Tencent koupil pět procent v americké automobilce Tesla

Čínský Tencent koupil pět procent v americké automobilce Tesla

Čínský technologický gigant Tencent Holdings se stal jedním z pěti největších akcionářů amerického výrobce elektromobilů Tesla. Automobilka dnes oznámila, že čínská firma koupila za 1,78 miliardy USD (44,3 miliardy Kč) pět procent jejích akcií. Tencent výrazně investuje do elektromobilů kvůli zpřísňování emisních pravidel v zemi.

Tencent je známý hlavně díky své mobilní aplikaci WeChat, investuje však do mnoha sektorů, včetně hazardních her, zábavy, cloudových služeb nebo internetového finančnictví. Nyní vlastní 8,2 milionu akcií Tesly.

Největším akcionářem Tesly je její zakladatel Elon Musk, jenž koncem loňského roku vlastnil ve firmě 21 procent akcií. Dalšími velkými akcionáři jsou investiční společnosti Fidelity, Baillie Gifford a T. Rowe Price, uvedla agentura Reuters.

Investice čínské firmy poskytne americké automobilce hotovost potřebnou ke zvýšení objemu výroby a zahájení prodeje nového vozu s názvem Model 3, který má být určen pro masový trh. Nový model je součástí snahy přeměnit Teslu z výrobce luxusních aut na firmu zaměřenou na udržitelnou energii, která prodává elektromobily mnohem většímu počtu zájemců, nabízí vybavení pro výrobu elektřiny ze slunce a velké baterie, které jsou schopny uchovávat elektřinu pro domácnosti a úřady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů