Úterý, 19. března 2024

Středoškolský závod RC modelů s vodíkovým pohonem se pojede v areálu technických univerzit

3. ročník soutěže Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) se blíží do finále.

Středoškolský závod RC modelů s vodíkovým pohonem se pojede v areálu technických univerzit

Dvacet zúčastněných týmů středoškolských studentů se 8. dubna utká v šestihodinovém vytrvalostním závodě dálkově ovládaných modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem, který se letos odehraje v prestižním vysokoškolském prostředí.

Závod představuje vyvrcholení programu Horizon Educational Group, jehož smyslem je přiblížit středoškolským studentům STEM obory (Science, Technology, Engineering, Mathematics) a nadchnout je pro technologie obnovitelných zdrojů energie.

Studenti se s pomocí Horizon Energy Boxu seznamují s obnovitelnými zdroji energie a teoretické znalosti pak použijí při sestavení dálkově ovládaného závodního auta, poháněného vodíkovými palivovými články. Pedagogové získávají speciálně vytvořené studijní plány pro použití v hodinách chemie i fyziky. Efekt programu H2AC je tedy dlouhodobý.

,,Vzdělávání ve vědních oborech se do budoucna neobejde bez praktické výuky postavené na řešení konkrétních problémů," je přesvědčen Timo Lukkarinen, generální ředitel Horizon Educational. A souhlasí s ním i Mojmír Kašprišin, člen představenstva Moravia Steel, která je i letos hlavním partnerem projektu: ,,H2AC vnímám jako smysluplný program, který studentům umožňuje zábavným způsobem získat poznatky a hlavně praktické zkušenosti, jež jim pak pomohou lépe se prosadit v oboru."

rc

O renomé H2AC vypovídá kromě zvyšujícího se zájmu škol také přemístění finále závodu ze středoškolského prostředí do Kampusu Dejvice, kde studenti v rámci doprovodného programu (interaktivní přednášky, ukázky a diskuse s VŠ studenty) poznají akademické prostředí prestižní technické univerzity, ČVUTv Praze. ,,Jsem nadšený z toho, že se akce přesunula do areálu ČVUT v Praze. Líbí se mi prolnutí středoškolských studentů s akademickým prostředím. Tyto dvě skupiny se vzájemně inspirují. Vnímám tuto akci jako praktickou motivaci studentů ke studiu. Zde reálně vidí výsledky svého studia a práce" říká děkan Fakulty strojní, ČVUT v Praze, Prof. Ing. Michael Valášek, DrSc.

I letošní vítěz českého finále H2AC pojede reprezentovat ČR na mezinárodním klání a pokusí se tak navázat na loňský úspěch týmu Škoda Auto. Ten v závodu 24 hodin St. Jo ve Francii skončil v konkurenci 26 týmů na skvělém druhém místě. Martin Slabihoudek, ředitel ŠKODA AUTO Středního odborného učiliště strojírenského vítá především neocenitelné zkušenosti, které studenti účastí v projektu získali a zužitkují je při studiu i v profesi. A jak dodává: ,,I v tomto roce strávili naši žáci stovky hodin stavbou dvou nových soutěžních modelů a tak pevně věřím, že se nám podaří navázat na loňský úspěch."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů