Úterý, 19. března 2024

Policie bude v Praze půlroku testovat auta na elektřinu

Policie bude v Praze půlroku testovat auta na elektřinu

Policie začne v Praze testovat tři automobily s motory na elektřinu. Po půlročním zkoušení policie vozy na elektrický pohon vyhodnotí a pak se rozhodne, zda případně ekologická auta nakoupí do svého vozového parku. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, který převzal symbolické klíčky od vozidel BMW. Jde o první auta na elektřinu, které policie začne používat.

Policie pro zkoušení vozidel podle Tuhého vybrala oblast, kde jsou nabíječky, vozy budou moci policisté nabíjet i na služebně z běžné sítě. "Podotýkám, že to nebudou zásahová vozidla, ale vozidla pro obchůzkovou službu," řekl Tuhý. Policisté s vozy chtějí získat zkušenosti, teprve pak se rozhodnou, co s nimi bude dál. S auty na elektrický pohon podle něj jezdí například policisté v Německu.

Podle náměstka pražského policejního ředitele Ivana Smékala budou vozy používat policisté například při kontrolách parků Stromovka, Džbán nebo v údolí Divoká Šárka. "Jsou to místa, kam se často vyjíždí k jakémukoliv přestupku," podotkl Smékal. Vozy podle něj budou využívány i v historickém centru. Smékal zdůraznil, že není ambicí, aby například policisté v těchto autech pronásledovali pachatele trestných činů. "Od toho máme jiné složky a jiná vozidla," dodal Smékal.

Policie má kolem 12.000 aut. Zhruba stovka z nich jsou podle Tuhého vozy poháněné stlačeným plynem. Nakoupeny byly v loňském roce. "Chceme jako jiné organizace přispívat k lepšímu životnímu prostředí," uvedl Tuhý.

Policie má ode dneška vypůjčené tři vozy BMW i3. Auta ujedou zhruba 160 kilometrů v zimním provozu a až 280 kilometrů v letním provozu. Na rychlo nabíječkách se baterie nabijí za 40 až 50 minut, z klasické zásuvky to trvá deset až 12 hodin. "Největší konstrukční rychlost auta je 150 kilometrů v hodině," dodal Tomáš Cmíral ze společnosti Invelt, která policii auta zapůjčila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů