Úterý, 19. března 2024

Pozvánka na seminář Malé zdoje, potenciál úspor a čistá mobilita

Dne 18. 5. 2017 spolek pro technickou výchovu všech generací ENERGIS 24  pořádá v Brně III. ročník  semináře Nové decentralizované  zdroje energie,  potenciál energetických úspor a čistá mobilita...

Pozvánka na seminář Malé zdoje, potenciál úspor a čistá mobilita

Naše tradice v pořádání podobných akcí je 15 let. Z pohledu účastníků jde o mimořádně zajímavý, do budoucna přínosný program. Samozřejmostí bude dobrá nálada, tvůrčí atmosféra i dobré občerstvení. Aktuální program najdete na stránkách: www.energis24.cz, kde probíhá elektronická registrace.

V úvodu se představí pořádající organizace ENERGIS 24. Ing. Milan Šimoník ze sdružení COGEN Czech přestaví decentrální energetiku u nás i v zahraničí. Firma GGC - Gaskontrol nám poví, jak realizovat decentralizovaný zdroj el. energie, tepla a chladu s využitím OZE a mikroturbín. Podrobněji představíme zdroj založený na oscilační technologii, který můžeme použít všude, kde chceme něco ohřát rychleji a s nižšími náklady. Zajímavou vlastností je zvýšení dynamiky ohřevu. Topné těleso se díky změněné frekvenci na požadovaný tepelný výkon dostane dříve a pro dodávku slejného množství tepla spotřebuje méně energie, protože topí v pozměněném spektru. To v praxi znamená, že např. v sauně osazené přístrojem je sice nižší teplota, ale pocitově je vám tepleji. V případě nasazení u průmyslové pekárny sice dojde ke zkrácení pečicího cyklu jen o několik minut, ale ročně to představuje 1.000 000 rohlíků navíc! A ty jsou navíc chutnější. Zařízení dokáže ze sítě odfiltrovat rušivé vyšší harmonické frekvence a zlepšit tím kvalitu elektrické energie. Vyšší harmonické frekvence jsou použity pro přeměnu na užitečné teplo. Výrobce všechna tvrzení dokládá certifikovaným měřením.

Nový typ přetlakové ionizační odvlhčovací jednotky - PIO

Přetlakově Ionizační Odvlhčení - PIO - je počítačem řízená ventilace pracující na základě mírného přetlaku a tvorby lehkých záporných iontů. Pomocí ventilátoru napojeného na vnější prostředí je přiváděn čerstvý vzduch, který bohatě splňuje požadavky norem na výměnu vzduchu v uzavřeném prostoru. Lehké záporné ionty nejen že zvyšují účinnost přetlakového větrání a odvlhčení, ale zlepšují i elektroiontové mikroklima v objektu. PIO účinně vysouší zdivo. V případě interiérových bazénů lehké záporné ionty vytvářejí neviditelnou pokličku a vzdušná vlhkost se nedostane dál než několik centimetrů nad hladinu. Odpar z ní se tím snižuje o cca 80 %. Systém je vyzkoušen na několika bazénech a v Karlovické hrobce, kde umožňuje poklidný odpočinek více než 500 let starým mumiím.

Energeticky soběstačný objekt realitou

Společnost YOUNG4ENERGY na našich dřívějších konferencích prezentovala nízkoemisní vysoce účinné italské kondenzační mikrokogenerační jednotky TOTEM, které na český trh dodává. V aktuální prezentaci se zaměří na komplexní energetické celky kombinované s FV nebo větrnou elektrárnou, bateriovým úložištěm a nabíječkou elektromobilů, a to celé nabídne jako investiční záměr i s dotačním financováním. V podobném duchu bude i příspěvek společnosti Etop, která v příspěvku nazvaném Kombinované kogenerace energetických zdrojů a uskladnění tepla z léta do zimy v enerbanku představí svoji nabídku. Jejich energetická jehla se zašroubuje do země a propojí se sběračem tepla. Konický tvar šroubu, který je odvozený od kotevních šroubů FV elektráren, roztáhne a zhustí okolní zeminu, čímž se zlepší přestup tepla do ,,hlubinně plošného" kolektoru TČ. V době, kdy máte přebytek tepla, ho můžete dlouhodobě uskladnit do podzemí a využívat až v zimním období. Systém je využívaný v okolí léčivých pramenů, kde nelze provádět hlubinné vrty.

Strukturováním vody k úsporám energie v průmyslu

V nejrůznějších provozech, i když zatím hlavně v zahraničí, se stále častěji setkáváme s nasazením Granderovy technologie, která na molekulární úrovni mění strukturu vody. Rádi vám nabídneme informace, jak rychle a s jakými výsledky se investice do instalace Granderovy technologie vracejí. Granderova upravená voda se jeví jako měkčí a chutnější, rostliny jí zalévané jsou zdravější a silnější a dosahují vyšších hektarových výnosů. Granderovu upravenou vodu mají rádi plavci v bazénech, které již od chloru nepálí oči a nesvědí pokožka, i zvířata, kterým více chutná. V průmyslu i ve službách, v průmyslových prádelnách při odmašťování výrobků či mytí aut má srukturovaná voda jedno společné: více než o polovinu klesá spotřeba pracích a čisticích prostředků a snižují se náklady na čištění kotlů a potrubí. Záznamy dokazují, že instalace Granderovy úpravny vody vedou k prokazatelným úsporám. Strukturováním vody dochází ke změně forem vápníku z kalcitu na anagonit, takže se již neusazuje vodní kámen. Přístroje proto nalézají uplatnění v oběžných topných a chladicích systémech. Díky vysoké mikrobiologické stálosti upravené vody Granderovy jednotky najdeme na rozvodech pitné vody v obytných domech, v pekárnách, pivovarech, hotelích a restauracích, plaveckých bazénech i v zemědělství.

Průtokové jednotky (pro oběžné topné a chladicí systémy s červenou nálepkou) i systémy pro pitnou vodu (s modrou nálepkou) jsou k dispozici ve všech odstupňovaných průměrech od 3/8" do 4"palcového průměru. Za více než 20letou historii Johann Grander vybudoval celosvětově působící podnik, který má statisíce spokojených zákazníků na všech kontinentech. Kvalita těchto výrobků mne přesvědčila natolik, že jsem se sám touto činností začal podnikatelsky zabývat, připravuji pro vás nové internetové stránky www.grander-morava.cz, a se značkou "Živá voda" se řadím mezi partnery našeho semináře.

Kontakt: Mgr. Radovan Šejvl - ŽIVÁ VODA

Sadová 935, 685 01 Bučovice

Telefon: 517 381 017, Mobil 777 710 232

www.grander-morava.cz e-mail: radsej@iol.cz

Kromě vody můžeme strukturovat i palivo

Granderův Eco-Kat působí i na strukturu kapalného paliva. Úspora pohonných hmot představuje cca 8 %. Ve výfukových plynech se sníží obsah oxidu uhelnatého o 80 % a oxidu dusíku o 83 %, což ocení nejen horníci při hlubinné těžbě. Tyto přístroje jsou nasazené i u gigantických dopravních prostředků o výkonu 2700 koňských sil, které uvezou až 300 tun. Bohužel tyto výrobky už Grander nenabízí. Naštěstí však existuje jiná dostupná alternativa, o níž se dozvíte více.

Čistá mobilita

Se stavem a trendy v elektromobilitě v ČR a v Evropě nás seznámí Ing. Jaromír Marušinec z Asociace elektromobilového průmyslu. Ing. Jaromír Klazan ze společnosti Teco, a.s., ve svém příspěvku představí řídicí systém objektu, který umí komunikovat s elekromobilem při jeho nabíjení ze sítě i vybíjení v režimu uskladněné elektřiny zpět do sítě. Mgr. Milan Řehoř ze SPŠ Strojnické a VOŠ Žďár nad Sázavou představí koncept nabíjecího stojanu pro elektromobily postavený se studenty a také konkrétní projekty skupiny E.ON Czech v oblasti elektromobility. Ing. Veronika Svobodová nás seznámí se Strategií elektromobility u společnosti Nissan. Japonská automobilka NISSAN první elektrické vozidlo postavila již v roce 1947. Elektromobil v roli zásobníku elektrické energie není jen teorie. V Japonsku již několik let běží pilotní projekt umožňující ukládání a následné čerpání energie z baterie.

Automobil jako záložní zdroj energie

Jitka Kořánová ze společnosti TOYOTA představí automobil Toyota Prius plug-in, který je v sériové výbavě osazen solární střechou a jeho spalovací motor může v případě potřeby pracovat jako záložní generátor a vyrobenou elektřinu dodávat do sítě nebo jiných ostrovně zásobovaných objektů. Toyota kromě klasických hybridů nabízí i model Mirai poháněný palivovými články na vodík, se kterým nás přednášející seznámí. Obě automobilky, Nissan i Toyota, nám nabídly zapůjčení svých vozidel k testování, takže v případě zájmu je později rádi předvedeme účastníkům semináře.

Energetická soběstačnost na úrovni chaty a permakulturní zahrady

Doc. Ing. Petr Baxant na své experimentální permakulturní zahradě využívá solární sušičku ovoce i solární vařič, postavil slámou izolovanou jurtu s hliněnou omítkou, najdete u něj solární nabíječku elektrického skútru a elektrické tříkolky. Na jeho zahradě najdete bio-milíř jako zdroj tepla a bioplynu pro jurtu, i jezírko osazené Granderovou technologií na energetickou úpravu vody. Tohle vše bude v úplně posledním příspěvku semináře.

Mnoho příjemných chvil v životě přeje a na setkání na semináři se těší

Mgr. Radovan Šejvl

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů