Úterý, 19. března 2024

Prodej hybridů se letos téměř zdvojnásobil

Prodej hybridů se letos téměř zdvojnásobil

Prodej nových aut s hybridním pohonem v Česku výrazně roste. Zatímco za loňský rok stoupl o polovinu na 1541 vozů, letos do března zaznamenal růst o 94 procent. Celkově ale hybridní vozy stále tvoří 0,9 procenta z celkového počtu nových aut prodávaných v ČR. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nejúspěšnějším prodejcem a dlouhodobým průkopníkem kombinace konvenčního spalovacího motoru a elektromotoru je Toyota. Loni prodala v Česku 441 hybridních aut a její prémiová značka Lexus dalších 123 vozů. Mezi ně se vklínil pouze Peugeot s 218 prodanými hybridy.

"Už téměř pětina prodaných modelů Toyota v České republice má hybridní pohon, u značky Lexus je to dokonce více než 80 procent. Hybrid je pro nás základní technologii 21. století a dnes již naprosto běžná alternativa ke konvenčním pohonům," uvedl ředitel českého zastoupení Toyoty a Lexusu Martin Peleška.

Hybridní pohon je lehčí, má jednodušší motor složený z méně dílů, čímž se podle odborníků snižuje pravděpodobnost, že se některý z nich porouchá. Záruka na baterie bývá přes deset let a mnohdy může přežít auto i majitele, dlouhou životnost zaručuje vlastní chladicí systém.

V současnosti jsou na trhu jak klasické hybridy, u kterých se baterie dobíjí hlavně při brzdění, tak plug-in hybridy s dobíjením z elektrické zásuvky. Elektromotor slouží hlavně pro rozjezdy a pomalé průjezdy měst, spalovací motor pro dopravu na delší vzdálenosti.

Toyota prodala celosvětově deset milionů hybridů a v ČR více než 3000 vozů. Prodeje hybridních Toyot v Evropě se za první čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšily o 50 procent na 106.000 vozidel. Hybridní modely tvoří okolo 40 procent celkových prodejů Toyota Motor Europe. K úspěchu hybridních modelů přispěly i vozy značky Lexus, u nichž 65 procent zákazníků volí hybridní pohon, v zemích západní Evropy dokonce 99 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů