Úterý, 19. března 2024

Čína odloží zavedení kvóty na prodej ekologických vozů

Čína odloží zavedení kvóty na prodej ekologických vozů

Čína odloží zavedení osmiprocentní kvóty na prodej ekologických vozů na rok 2019, přičemž firmám, které po tomto ročním odkladu nebudou s to kvótu splnit, umožní nahradit dodávky později. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z automobilového průmyslu.

Podle plánu, který Čína zveřejnila v září, se měly už příští rok elektromobily a hybridní vozy podílet na celkových prodejích automobilek osmi procenty. Tímto rozhodnutím si však vláda vysloužila kritiku jak tuzemských, tak zahraničních výrobců. Čínský premiér Li Kche-čchiang ve čtvrtek po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prohlásil, že bylo nalezeno řešení pro zavedení kvót. Podrobnosti však neuvedl. Podle zdrojů Reuters bude v rámci kompromisu těm německým automobilkám, které nejsou s to kvótu v dohledné budoucnosti naplnit, umožněno vyrovnat schodek pozděj.
Předseda představenstva Daimleru Dieter Zetsche dnes řekl, že Čína souhlasila s úpravou tempa rychlosti zavádění přísných kvót pro prodej elektrovozů. "Jednali jsme o harmonogramu a domnívám se, že jsme dospěli k výsledku, který je uspokojivý pro každého," upřesnil Zetsche. Bližší informace rovněž odmítl sdělit.
Podle dubnové zprávy čínského ministerstva průmyslu hodlá Čína do roku 2025 prodávat až 35 milionů automobilů ročně. Vláda plánuje, že prodej ekologických typů vozů dosáhne až dvou milionů v roce 2020 a v roce 2025 bude tvořit 20 procent všech prodaných aut.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů