Úterý, 19. března 2024

Z operačního programu by měly jít na vzdělání další 3 miliardy Kč

Z operačního programu by měly jít na vzdělání další 3 miliardy Kč

Na podporu vzdělávání v České republice půjdou z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) tři miliardy korun. Víc projektů by mělo získat dotace i v oblasti ekologické dopravy. Přesuny financí schválil výbor IROP, během prázdnin je bude muset schválit Evropská komise. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši.

Dodatečné peníze přesunul výbor z oblasti na podporu snížení energetické náročnosti obytných domů, kde i tak bude IROP podle MMR disponovat dostatečnými zdroji. "Do dnešního dne bylo podáno již více než 630 projektů za 1,3 miliardy korun, přičemž k dispozici je v IROP na tuto oblast ještě dalších cca deset miliard korun," podotkla mluvčí.
Dále výbor schválil úpravy hodnoticích kritérií. Vedle drobných úprav v integrovaných územních investicích byly nejdůležitějšími změnami úprava kritérií v oblasti snižování energetické účinnosti bytových domů. Po úpravě se zjednoduší požadavky na předkládané projekty a zároveň rozšíří možnosti financování projektů o další aktivity a opatření, uvedlo MMR.
Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) je návrh monitorovacího výboru logickým krokem vůči žadatelům v Integrovaném regionálním operačním programu. "Přesuny alokovaných částek mezi aktivitami programu a změny v hodnoticích kritériích jednak pomohou urychlit čerpání dotací a zároveň se dostane na více kvalitních projektů na podporu vzdělávání a ekologické dopravy, na které by nestačila původně stanovená alokace," uvedla.
Tři miliardy navíc ve prospěch vzdělání by měly jít konkrétně do rozvoje základních, středních a vyšších odborných škol. Pro ekologickou dopravu byla přidána zhruba miliarda korun, využita bude pro financování projektů z ukončené 20. výzvy, kde byl velký počet projektů zařazen mezi náhradní, uvedlo ministerstvo.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů