Pátek, 19. dubna 2024

Automobily ohodnotí řidiče

Automobily ohodnotí řidiče

Mezinárodní firmy, včetně těch českých, hledají způsoby, jak snížit náklady na pohonné hmoty, které v posledních měsících vyšplhaly rekordně nahoru. Čeští vývojáři proto připravují speciální přístroj, takzvaný akcelometr, který bude hodnotit styl jízdy jednotlivých řidičů a poté jim dá zpětnou vazbu, aby při dalších jízdách došlo k úspoře pohonných hmot.

"Ve firmách pracují lidé, kteří mají odlišný styl řízení. Všichni si myslí, že jsou skvělí řidiči, ale přitom spotřeba jejich vozů převyšuje tu, která je z praxe potvrzena. Naším cílem je najít způsob jak snížit náklady na provoz vozového parku za předpokladu, že nedochází k nelegálním únikům pohonných hmot, jako jsou krádeže či černé jízdy," popisuje základní myšlenku Tomáš Hoplíček z firmy HI Software Development, které je provozovatelem služby Webdispečink.

Zatímco někdo dokáže ujet sto kilometrů se spotřebou šest litrů, jiný na této vzdálenosti spotřebuje až o tři litry pohonných hmot více. Příčinou může být agresivní jízda, tedy prudké brzdění a akcelerace nebo nesprávné řazení převodových stupňů. "Do konce roku budeme mít mobilní jednotku vybavenou akcelometrem, který nám dokáže o stylu jízdy říci ještě více, například zaznamená počet přejetí z pruhu do pruhu. Z toho se dá o agresivitě vyčíst nejvíce. Výsledné hodnoty převedeme na známky, kterými řidiče ohodnotíme," přibližuje Tomáš Hoplíček a dodává, že na základě popisu stylu jízdy budou odborníci schopni dát řidičům velmi užitečné rady, jak docílit snížení spotřeby. Nový přístroj bude dokonce zaznamenávat vyprodukované emise CO2. Na přístroji se v současné době pracuje a koncem roku jej hodlá firma HI Software Development představit veřejnosti.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů