Čtvrtek, 25. dubna 2024

SAZE představila elektromobil Kaipan s prototypem nabíječky

SAZE představila elektromobil Kaipan s prototypem nabíječky

Systémy Alternativních Zdrojů Energií neboli zkráceně SAZE je malý výzkumný a projektový tým Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), který se prezentuje na nejvýznamnějším středoevropském průmyslovém veletrhu v pavilonu Z.

Problematikou měření a řízení alternativních zdrojů energií - solární, vodní, větrné, přílivové, geotermální, energie z biomasy - se zabývá SAZE pod vedením Bohumila Horáka, docenta FEI (Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO) od roku 2000. "Vedle pedagogické činnosti vyvíjíme také spoustu aktivit směřovaných k informování veřejnosti o alternativních a obnovitelných zdrojích energií a jejich využívání. Cíleně se však věnujeme zejména podpoře středních škol a motivaci mládeže k dalšímu studiu," informoval Horák.

Konkrétně to znamená výzkumnou a vývojovou práci týmu v oblasti solárních fotovoltaických systémů, geotermálních systémů, vodíkových technologií, anebo systémů akumulace tepelné a elektrické energie. "Za významné podpory našich komerčních partnerů a projektů z veřejných finančních zdrojů se v posledníh letech zabýváme také rozvíjením konceptu elektromobility - tedy pohonných jednotek elektromobilů i jejich infrastrukturou," řekl Horák.

Pro brněnský MSV na "báňské" díky podpoře ze strany společností Automa a ASEP připravili stánek SAZE včetně elektromobilu Kaipan VoltAge s prototypem nabíjecí stanice NS-A. "Až do pátku 11. října tady rovněž informujeme o našem programu Zlepši si techniku se související tematikou měničů, akumulace energie, nanobrzdových materiálů a nanolaků se specifickými vlastnostmi," poznamenala mluvčí VŠB-TUO Táňa Kantorková.

Ostravská "báňská" též promítá studentský film o této Alma Mater a návštěvníky láká na řadu soutěží a akcí, které chystá na následující období - například Den robotů, Postav si svůj CNC stroj či Napájení sluncem. VŠB-TUO do nich totiž umožňuje zapojení veřejnosti.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů