Čtvrtek, 28. března 2024

Škoda Electric dodá nové trolejbusy do Ústí nad Labem a Opavy

Škoda Electric dodá nové trolejbusy do Ústí nad Labem a Opavy

Společnost Škoda Electric vyrobí celkem 33 trolejbusů pro Ústí nad Labem a slezskou metropoli Opavu. Plzeňská firma v březnu podepsala s Městským dopravním podnikem Opava smlouvu na dodávku sedmi trolejbusů typu Škoda 26 Tr za zhruba 70 milionů korun. Nedávno Škodovka navíc uzavřela kontrakt s Dopravním podnikem města Ústí nad Labem na dodávku 26 nových trolejbusů ve dvou provedeních za 330 milionů korun.

"První vozidlo do Opavy dodáme v srpnu 2014, poslední kus pak do konce roku 2015. Letos se mohou rovněž těšit na nové trolejbusy cestující v Ústí nad Labem, poslední vozidla budou dodány během příštího roku," upřesňuje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

Flotilu vozidel městské hromadné dopravy v Opavě posílí dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 26 Tr. Barevné provedení bude v typických bílo červených barvách. Pro Škodu Electric není aktuální kontrakt první dodávkou pro Opavu - pro tamní dopravní podnik plzeňská firma naposledy vyrobila šestici trolejbusů stejného typu v roce 2010.

"Prvním typem v dodávce vozů pro Ústí nad Labem bude velkokapacitní kloubový trolejbus typu Škoda 27 Tr v počtu deseti kusů, druhým pak patnáctimetrový trolejbus Škoda 28 Tr v šestnáctikusové sérii," říká Radek Kapr. V případě typu 27 Tr bude dopravní podnik Ústí nad Labem prvním českým provozovatelem kloubových trolejbusů se střední hnací nápravou. Důvodem této technické inovace je provoz v náročném kopcovitém terénu, zejména v zimních měsících.

Škoda Electric již do Ústí nad Labem v minulosti dodávala. V roce 2006 šest kusů kloubových trolejbusů typu 25 Tr a v roce 2011 dva kusy typu Škoda 28 Tr. Celkem Ústecký dopravní podnik provozuje více než šedesát trolejbusů, všechny značky Škoda.

"Kromě Ústí nad Labem a Opavy jezdí naše trolejbusy v dalších jedenácti městech České republiky, například v Českých Budějovicích, Hradci Králové nebo v Brně. České moderní trolejbusy ale míří také do zahraničí, ať už se jedná o slovenskou Bratislavu, bulharskou Sofii nebo lotyšskou Rigu," dodává Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy Škoda Electric.

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů