Čtvrtek, 28. března 2024

Tohle není ekoterorismus

Tohle není ekoterorismus

Ekologové to mají v Česku těžké. Po solárním maléru vyvolá každý jejich nápad legitimní otázku, zda nám zase dobrými úmysly nedláždí cestu do zeleného pekla. Tak jako nyní, když prosazují větší recyklaci odpadů s tvrzením, že Česko je zemí skládek. Jeho přepjatost je doložitelná nejen tím, že ve většině měst stojí kontejnery na tříděný odpad na každém rohu, ale i daty, podle kterých recyklujeme podobně jako další středoevropské země.

Pokud se ale budeme namísto s Polskem a Slovenskem srovnávat s Německem nebo Rakouskem, zjistíme, že v recyklaci komunálních odpadů zaostáváme o 30 procent. A jistě chceme spíše rakouské než polské životní prostředí.

Zdálo by se, že po chystaném radikálním omezení skládkování tomu nic nebrání a že se ekologové dobývají do otevřených dveří. Jenže zákon jako rovnocennou alternativu k recyklaci staví spalování, takže hrozí, že odpad nakonec proletí komíny. Spalovny samozřejmě nejsou nepřátelská zařízení, ale studie naznačují, že recyklace vychází lépe nejen z hlediska životního prostředí, ale třeba i zaměstnanosti. Je tedy racionální nejdříve vytřídit a zrecyklovat vše, co dává ekonomický smysl, a pálit, až co zbude. Například v Olomouci už recyklují přes polovinu odpadu a nezdá se, že by strádali.

V odpadech leží miliardy, takže od ekologů i "spalovačů" čekejme mohutný lobbing. Pro objektivní hodnocení se ale povznesme nad špatnou zkušenost se zeleným myšlením a připusťme, že recyklace není "ekonesmysl" a kritika spalování ekoterorismus.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů