Čtvrtek, 28. března 2024

Kralupy budou mít podzemní kontejnery na tříděný odpad

Kralupy budou mít podzemní kontejnery na tříděný odpad

Kralupy nad Vltavou budou mít sedm podzemních prostor s kontejnery na tříděný odpad. Na každém stanovišti budou tři kontejnery na papír, plast a sklo, do kterých bude možné odpad vhazovat přímo z ulice. Celkové náklady na pořízení těchto stanovišť činí téměř pět milionů korun, většina bude hrazena z evropských dotací. Kontejnery budou v provozu od jara příštího roku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kralupské radnice Lenka Moravcová.

Podzemní kontejnery budou v Kralupech umístěny na náměstí Jaroslava Seiferta, náměstí Mládežníků, ve Štefánikově ulici, na Dvořákově náměstí, Purkyňově a Palackého náměstí a na parkovišti naproti nádraží ČD. Právě na těchto místech brala radnice podle mluvčí ohled i na estetickou podobu sběrných míst, a přistoupila proto k pořízení podzemních stanovišť. "Mezi jejich výhody patří zejména vyšší objem, elegantní vzhled, vhodný i do historických center, vyšší odolnost proti poškození a možnost instalace různých seskupení," uvedla Moravcová.

Město plánovalo do konce roku 2016 zvýšit počet sběrových míst pro tříděný odpad na 70. Po dokončení projektu podzemních nádob se dostane na počet 68. "Tímto zvýšením počtu sběrných míst dosáhneme zvýšení hustoty sběrných míst, při kterém bude na jedno sběrné místo připadat 262,5 občanů města," informovala mluvčí.

Podzemní kontejnery na odpad ve středních Čechách fungují například v Kutné Hoře, Příbrami a Mladé Boleslavi. Kontejnery jsou velkoobjemové šachty pod dlažbou ulice. Navenek vystupují jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů