Pátek, 19. dubna 2024

Pětinu v Pražských službách získal Křetínského EP Industries

Pětinu v Pražských službách získal Křetínského EP Industries

Pětinový podíl v Pražských službách, který chtělo od firmy Northward Holdings Limited (NHL) odkoupit město Praha, získal holding EP Industries. ČTK to sdělil mluvčí skupiny Daniel Častvaj. Cenu ani další podrobnosti zveřejňovat nebude. Praha za podíl 19,32 procenta nabízela 800 milionů korun. Majoritním akcionářem holdingu je s 60 procenty Daniel Křetínský. Reakci města ČTK zjišťuje.

Holding získal podíl prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ. Ta podle informací tisku v minulosti vystupovala proti možnému monopolu Pražských služeb na svoz odpadů v hlavním městě. Záměr se nelíbil ani další svozové firmě Komwag.

Transakce podle holdingu napomůže řešení současné situace v Pražských službách. "Věříme, že se nám nyní podaří vyjednat s dalším akcionářem, hlavním městem Prahou, takové řešení, které zabrání kolapsu Pražských služeb a zajistí nastavení efektivního systému svozu a likvidace odpadu v hlavním městě," uvedl člen představenstva EP Industries Jiří Nováček.

Hlavní město jako většinový vlastník Pražských služeb roky usilovalo o ovládnutí firmy, aby si mohlo vlastními silami zajišťovat svoz odpadu. Směřovalo k tomu, že bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení. Minulý týden pětinový vlastník, firma NHL, oznámila, že svůj podíl městu neprodá. Akvizici předtím schválilo zastupitelstvo i orgány Pražských služeb. Proti připravovanému obchodu však podalo žaloby několik menšinových akcionářů s tím, že by jejich akcie znehodnotil.

Pražské služby se v hlavním městě starají o odvoz odpadu a údržbu komunikací. V pololetí zvýšily zisk na 69,23 milionu korun, nejziskovější byl pro firmu svoz odpadů, na kterém za šest měsíců vydělala 79 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů