Čtvrtek, 28. března 2024

Rozvoji ve stavebnictví pomohou státní zakázky, méně administrativní zátěže i lepší propagace firem

V rámci souboru stavebních veletrhů FOR ARCH proběhnou také veletrhy FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA a FOR WASTE & WATER...

Rozvoji ve stavebnictví pomohou státní zakázky, méně administrativní zátěže i lepší propagace firem

Situace ve stavebnictví se pozvolně zlepšuje, potvrzují to výsledky výzkumu analytické společnosti CEEC Research. Za největší problém s dopadem na hospodářské výsledky označují projektové firmy nízké ceny realizovaných zakázek, administrativní zátěž a nekvalitní legislativu. Oživení trhu a s tím související větší zájem stavebních firem potvrzuje i letošní ročník stavebního veletrhu FOR ARCH, který rozšiřuje výstavní plochu o 5 % a nabídne 830 vystavovatelů, tedy o 4 % více vystavovatelů oproti loňsku.

Klíčovým problémem jsou podle vedení projektových firem nízké ceny realizovaných zakázek, což potvrzuje 97 % z více než stovky dotázaných firem připravujících projekty pro následnou stavební realizaci (dotázaní na škále důležitosti od 0 do 10 max. bodů ohodnotili 7,5 bodu). Ve srovnání s předchozími roky je však vidět určitě zlepšení. Druhým ze tří hlavních současných omezení projektových společností je byrokracie a nekvalitní legislativa (7,0 bodu). Třetím problémem je nedostatečná poptávka financovaná jak z veřejných zdrojů tak i soukromých zdrojů.

Bez podpory státu se stavebnictví neobejde

Pro zajištění dlouhodobého zlepšení situace ve stavebnictví je nezbytná podpora ze strany státu. Podle Jiřího Koliby, náměstka pro stavebnictví z Ministerstva průmyslu a obchodu, může vláda stavební firmy podpořit zejména snížením jejich administrativní zátěže. "Především půjde o zjednodušení a zrychlení všech řízení, která se týkají výstavby, a to ať již se jedná o povolování staveb, nebo jejich zadávání." říká Jiří Koliba.

Největší stavební veletrh hlásí na jubilejním 25. ročníku vyšší zájem vystavovatelů

Pozvolné oživování stavebního trhu potvrzuje také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, který hlásí významný nárůst zájmu vystavovatelů. V meziročním srovnání hlásí organizátoři 4% nárůst počtu přihlášených firem, výstavní plocha činí 19 400 m2, tedy je větší o 5 %. Letošního jubilejního ročníku se zúčastní 830 vystavovatelů z 16 zemí světa včetně Belgie, Francie a Itálie.

V rámci souboru stavebních veletrhů FOR ARCH proběhnou také veletrhy FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA a FOR WASTE & WATER. Doprovodný program nabídne setkání s předními odborníky napříč stavebními obory, např. vše o dřevostavbách představí 9. ročník odborné konference "Dřevěné stavění = zdravější bydlení". Přednáška "Stavba domu svépomocí - krok za krokem" nabídne užitečné rady všem, kteří uvažují o výstavbě vlastního domu a co obnáší územní a stavební řízení a na otázky týkající právních úkonů spojených se stavbou domu odpoví seminář "Stavba rodinného domu z pohledu právníka". Veletrh FOR ARCH se uskuteční ve dnech od úterý 16. do soboty 20. září 2014 v prostorách PVA EXPO PRAHA, které patří k nejmodernějším a největším veletržním areálům v ČR. Nově se zde buduje Konferenční sál situovaný v patře Vstupní haly II s ojedinělou kapacitou 650 míst k sezení společně s prostorným foyerem a galerií.

waste

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů