Čtvrtek, 28. března 2024

Tipy pro firmy: Čím udělat radost svým zaměstnancům a obchodním partnerům pod stromeček? Ekologické dary jsou hit

Ačkoliv do Vánoc zbývají ještě skoro dva měsíce, vedení firem již začíná přemýšlet, čím obdaruje své zaměstnance či obchodní partnery pod stromeček...

Tipy pro firmy: Čím udělat radost svým zaměstnancům a obchodním partnerům pod stromeček? Ekologické dary jsou hit

Mnozí si tak lámou hlavu nad tím, jaké vánoční dárky vybrat, aby dotyčným udělaly radost, mohli je snadno zakoupit či objednat, a zároveň byly originální. V následujícím článku přinášíme několik tipů na ekologické vánoční dárky, kterými mohou firmy svým pracovníkům udělat radost a zůstat přitom společensky odpovědné.

Společenská odpovědnost se v současnosti stala nedílnou součástí fungování mnoha tuzemských firem. Přestože většina z nich své aktivity řídí již s ohledem na jejich sociální a environmentální dopad na okolí, často si neuvědomují, že příkladem společensky odpovědného jednání může být i výběr ekologických dárků pro zaměstnance a obchodní partnery. V období kolem Vánoc a Nového roku se totiž výrazně zvyšuje produkce odpadů nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Podle studie Skrytá cena Vánoc (The Hidden Cost of Christmas), kterou vypracoval Australský fond na ochranu přírody (ACF) v prosinci 2004, za sebou výraznou stopu zanechaly například dárky v podobě moderní elektroniky. Při jejich výrobě se do atmosféry uvolnilo 780 tisíc tun emisí. Nejen lidé v Austrálii by se tak měli zamýšlet nad alternativním řešením, které představují například ekologické dárky.

Tip 1: Originální doplňky a šperky z elektroodpadu pro všechny

Pokud máte mezi zaměstnanci a obchodními partnery designové nadšence a milovníky originality, ideálním ekologickým dárkem pak může být kolekce originálních šperků, módních a bytových doplňků vyrobených z vysloužilých elektrozařízení. Tyto doplňky jsou například vytvořeny z tlačítek telefonních budek nebo z různých částí počítačů. ,,Vzhledem k tomu, že se na jejich výrobě podílejí klienti několika chráněných dílen, jejich zakoupením firmy podpoří nejen životní prostředí, ale i fungování a provoz těchto dílen," vysvětluje Adéla Zimáčková koordinátorka projektu Trash Made, v rámci kterého vznikají výrobky z recyklovaných materiálů vyřazených elektrospotřebičů, které si lze aktuálně prohlédnout na listopadové přehlídce Prague Design Week. ,,Letošní novinkou budou kupříkladu náušnice ze slaboproudých drátků. Kromě toho může ženy zaujmout množství náhrdelníků, prstenů či broží. Zatímco pro muže jsou vhodným dárkem například manžetové knoflíčky nebo kapesní nožík, pro obchodní partnery lze vybrat dárek z kolekce bytových doplňků a světel," upřesňuje Zimáčková s tím, že firmy si mohou nechat vyrobit originální předměty také na zakázku s vlastním logem.

eko

Tip 2: Eko kosmetiku a Fair Trade zboží ocení každý

Vzhledem k tomu, že stále více lidí v posledních letech propaguje zdravý životní styl s odkazem na návrat k přírodě, za zajímavou skupinu ekologických dárků lze v současnosti považovat eko kosmetiku. Těmito výrobky uděláte radost nejen ženám, ale i mužům a dětem, pro které je kosmetika primárně určena. Eko kosmetika totiž obsahuje účinné látky získané z rostlin z eko-biologického zemědělství. Při výrobě ekologických kosmetických produktů je navíc kladen důraz na energetickou šetrnost všech procesů včetně systému sběru a třídění odpadů. Jako ekologický dárek můžete zaměstnancům věnovat i předplatné nákupů v prodejnách zdravé výživy či nákup Fair Trade zboží, jako je káva, čaj, čokoláda či drobné cukrovinky. Produkce i distribuce těchto produktů probíhá v souladu s lidskými právy, bez využívání a vykořisťování osob a s ohledem na životní prostředí. Suroviny pocházejí většinou z rozvojových zemí, jejich výkup odpovídá zásadám trvale udržitelného rozvoje, s garancí výkupních cen s přiměřeným ziskem.

Tip 3: Zápisník ze staré haleny či pero z PET lahví jsou in

Shrňme si tedy zásady ekologického chování firem. Aby byla organizace společensky odpovědná, měla by volit dárky z přírodních či recyklovaných materiálů. Pokud upřednostňuje praktické dárky, může vybírat z doplňků do kanceláře. Vybírat si lze z předmětů ze dřeva, organické bavlny nebo recyklovaného skla či papíru. ,,Zaměstnancům můžete darovat například stylový zápisník z recyklovaného papíru, jehož svrchní desku tvoří fólie, která bývala ukryta pod tlačítky počítačových kláves," popisuje Adéla Zimáčková. Překvapit je můžete i ručně vyrobeným zápisníkem ze staré potahové látky a haleny nebo kuličkovým perem z recyklovaných PET lahví či z recyklovaného papíru a rozložitelného bioplastu. Vhodným doplňkem do kancelářské výbavy může být dokonce sešívačka a děrovačka z rozložitelného bioplastu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů