Sobota, 30. března 2024

Praha prohrává souboj s Křetínským. Odpadu z ulic se ale zbaví

Praha prohrává souboj s Křetínským. Odpadu z ulic se ale zbaví

Daniel Křetínský už může být téměř klidný. Naopak radním hlavního města se nejspíše přitíží. V přetahované o svážení odpadu v Praze bude muset hlavní město ustoupit.

S největší pravděpodobností totiž bude bez soutěže znovu prodloužena stávající smlouva města s Pražskými službami. Kontrakt zajišťuje ve čtyřech městských částech subdodávky i pro společnost AVE. Tu vlastní EP Industries, ovládaná právě Křetínským.

Pražská rada bude o svém postupu ohledně svozu odpadu rozhodovat zítra, ale očekávaný výsledek už včera připustil i generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman: "Řekl bych, že je to téměř na sto procent jisté. Já osobně už žádnou jinou variantu nevidím," řekl.

Obyvatelé hlavního města si tak mohou vydechnout - nehrozí, že by od 1. listopadu, kdy končí stávající smlouva, popelnice nikdo nevyvážel. Končí tím i víkendová etuda mezi Pražskými službami a AVE, kdy městská firma rozvážela po městě nové kontejnery a pracovníci AVE je zase odstraňovali. Obě firmy se ve společném tiskovém prohlášení zavázaly ke smíru.

Pro členy rady ale může již čtvrté prodloužení zakázky bez soutěže znamenat problém. Za podobný postup magistrát v posledních letech dostal hned několik pokut v řádu jednotek milionů korun. A kvůli stejnému způsobu zadání zakázky je například také minulá rada města stíhaná v případě Opencard.

Vedení Prahy se však do bezvýchodné situace zahnalo samo. Poslední víceletý tendr na svoz odpadu vypršel v roce 2011. Od té doby hlavní město prodlužuje Pražským službám zakázku na kratší dobu bez soutěže, společnost od něj dostane vždy zhruba miliardu korun ročně.

Na vypsání nové víceleté zakázky se magistrátní politici nedokázali shodnout za celé uplynulé volební období. Nejprve se kvůli ceně zakázky rozpadla první koalice primátora Bohuslava Svobody složená z ODS a ČSSD. A pak kvůli Pražským službám padla i koalice ODS a TOP 09.

Tehdy chtěla TOP 09 vykoupit menšinový podíl v Pražských službách a pak zadávat firmě stoprocentně vlastněné městem zakázky napřímo. Svobodova ODS však byla proti.

Ovšem ani rada složená čistě z členů TOP 09 podporovaná sociálními demokraty nedokázala minoritní podíl, který za poslední dva roky dvakrát změnil majitele, vykoupit. Už dohodnutý obchod totiž v srpnu Praze před nosem vyfoukl Křetínský.

Rada ještě chtěla na poslední chvíli kus Pražských služeb pronajmout jiné stoprocentně městské firmě - Technické správě komunikací. Tento postup ale městu na popud AVE, kterému hrozila ztráta subdodávek, zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Náměstek primátora Jiří Vávra, který má Pražské služby v gesci, včera na dotazy HN neodpověděl. Sám primátor Hudeček však v neděli v České televizi připustil, že hlavnímu městu už nezbývá jiná možnost než smlouvu s Pražskými službami opět prodloužit.

"Já osobně už žádnou jinou variantu nevidím."
Patrik Roman
generální ředitel Pražských služeb o variantě, že město bude muset znovu prodloužit stávající zakázku na svoz odpadu bez soutěže


Odpadové trable

Praha vlastní v Pražských službách většinových 77 procent akcií. Minoritní balík se snaží vykoupit už od roku 2012, kdy ho vlastnila společnost Natland. Vleklá jednání s touto firmou ukončil prosinec 2012, kdy Natland svůj podíl prodal novozélandské (dnes už kyperské) společnosti Northward Holdings Limited, za kterou v Česku vystupuje podnikatel Jaroslav Otenšlégr - a jednání začala nanovo.
Hlavní město na dohodě s Otenšlégrem pracovalo více než rok a letos v létě se zdálo, že je vše konečně hotové. Podnikatel požadoval za své akcie o něco vyšší sumu, než jakou radním určily znalecké posudky, a tak měly podíl Kypřanů vykoupit samy Pražské služby.
Dohodnutý obchod na poslední chvíli zhatil Daniel Křetínský, respektive jeho společnost EP Industries skrze dceřinou firmu AVE. Ta odkoupila minoritu letos v srpnu a vzápětí poslala hlavnímu městu nabídku na odkup celých Pražských služeb.
Za celou dobu vleklých jednání Praha nedokázala vysoutěžit víceletou zakázku na svoz odpadu.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů