Čtvrtek, 28. března 2024

Karlovy Vary budou hledat novou firmu na svoz a likvidaci odpadu

Karlovy Vary budou hledat novou firmu na svoz a likvidaci odpadu

Město Karlovy Vary začalo chystat výběrové řízení na firmu, která bude pro město zajišťovat svoz a likvidaci komunálního odpadu. Dosud pro město tyto služby zajišťují dvě firmy, nové vedení města chce ale vybrat jen jedinou, řekl dnes novinářům náměstek primátora Karlových Varů Čestmír Bruštík (ANO).

"Začneme výběrovým řízením. Oslovíme několik firem, aby jsme měli podklady k tomu, abychom udělali pro Karlovy Vary levnější svoz odpadu a splnili tak nějaké body volebního programu. Chceme například zamezit tomu, aby po ulicích jezdili zbytečně auta dvou svozových firem," řekl Bruštík.

Podle primátora města Petra Kulhánka (KOA) byl dosavadní systém dvou dodavatelů výhodný z pohledu toho, že udržoval konkurenční prostředí. Zároveň ale skutečně docházelo k tomu, že ulicemi jezdilo zbytečně mnoho popelářských aut dvou firem.

Snížení ceny za odpad měla ve svých volebních slibech hnutí ANO i Karlovaráci, kteří jsou nyní v koalici na karlovarském magistrátu. Karlovaráci dokonce slibovali svoz odpadu zdarma. Podle náměstkyně Hany Zemanové (Karlovaráci) se ale teprve budou hledat v rozpočtu města úspory, které by umožnily snížení ceny za odpad.

Za služby související ze svozem a likvidací komunálního odpadu zaplatí město ročně zhruba 35 milionů korun. Cílem nová koalice je vytvořit takové podmínky, aby do budoucna nedocházelo k nárůstu nákladů, ale spíš k jejich snížení.

Podle Kulhánka ale zatím není jasné, na jak dlouhou dobu bude město nového dodavatele těchto služeb hledat. Podle něj v úvahu připadá buď smlouva na dobu neurčitou, která by se dala v případě potřeby vypovědět nebo například smlouva na maximálně pět let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů