Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlaváci rádi chodí do sběrných dvorů

Program zodpovědného nakládání s odpady byl letos v létě zahájen jihlavským magistrátem. Jde o systém, jehož prostřednictvím mohou občané získat úlevu 65 korun na poplatku za svoz komunálního odpadu.

Jihlaváci rádi chodí do sběrných dvorů

Do konce listopadu se do motivačního programu zapojilo už bezmála 6100 obyvatel krajské metropole.

Jedním ze způsobů zapojení je možnost odevzdávat odpad ve sběrných dvorech. >>Chtěli bychom připomenout, že pro úlevu na poplatku je nutné donést do kteréhokoliv sběrného dvora odpad alespoň dvakrát za pololetí, pokaždé v jiném termínu. Domácnost, která ještě nestihla jednu nebo obě návštěvy a chce získat úlevu na poplatku, musí tak učinit v průběhu prosince letošního roku,<< připomíná vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Podle jejích slov už více než polovina občanů zapojených do městského Programu zodpovědného nakládání s odpady stačila obě návštěvy sběrného dvora absolvovat, a získat tak nárok na příjemnou úlevu na poplatku.

Výše úlevy na poplatku odpovídá nákladům, které město vynakládá na svoz separovaného odpadu, tedy 65 Kč na poplatníka za rok. Nárok na úlevu získají všichni členové domácnosti, kteří mají jednoho společného zástupce.

ODEVZDÁVAT LZE I BIOODPAD

Jihlaváci mohou do některého ze tří sběrných dvorů ve městě odevzdávat například bioodpad, nebezpečné odpady, elektrozařízení nebo kovy. Jejich návštěva se zaznamená prostřednictvím Jihlavské karty či speciálně k tomu vydané odpadové karty. Tímto způsobem se na ekonomickém odboru magistrátu registrovaly bezmála dva tisíce jihlavských domácností.

Chce-li poplatník získat úlevu na poplatku na rok 2015, nesmí vykazovat žádný dluh na poplatku za odpady. Nárok na úlevu získá pouze poplatník s trvalým pobytem v Jihlavě či cizinec, který má povolen trvalý nebo přechodný pobyt delší než tři měsíce.

Další podrobnosti o jihlavském programu jsou vyvěšeny na webových stránkách: www.odpadyjihlavy.cz

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů