Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Brabec chce zřídit ,,malou Kobru,,. Šetřit bude hlavně krádeže kovů

Ministr Brabec chce zřídit ,,malou Kobru,,. Šetřit bude hlavně krádeže kovů

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce zřídit speciální tým, který se bude zabývat krádežemi kovů a další kriminalitou v odpadech. Pokud by řešil organizovaný zločin, spolupracoval by se zvláštním daňovým útvarem Kobra. Brabec to dnes řekl v rozhovoru s ČTK. Jednotka by měla působit při České inspekci životního prostředí a pracovat napříč dalšími resorty - ministerstvy vnitra, financí i průmyslu.

Cílem "malé Kobry", jak se týmu pracovně přezdívá, má být podle Brabce významné omezení krádeže kovů a s nimi spojených možných milionových daňových úniků. MŽP chce předložit v únoru vládě i materiál, jenž by měl ukázat na další opatření, která mají pomoci výrazně omezit krádeže kovů.

"Chceme chránit lidi, kterým někdo xkrát do roka ukradne okapy. Taková situace není nikde v Evropě, možná s výjimkou části Slovenska, aby se z krádeží kovů stal takový segment jako v České republice," řekl Brabec. Věří, že poctiví podnikatelé, kteří se výkupem kovů a dalšího odpadu živí, záměr pochopí.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nápad vítá. Týmy mohou podle něj spolupracovat na daňových únicích a dalších deliktech. "Určitě v téhle problematice je potenciál většího daňového příjmu," řekl dnes Babiš ČTK.

Daňovou Kobru tvoří tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a celníků. Nyní se podle Babiše čeká na Brabcův finální projekt, konkrétní termín spolupráce zatím stanoven nebyl.

Brabec chce podle svých slov nejdříve "malé Kobře" vytvořit podmínky. Čím vším kromě kontroly by se inspektoři měli zabývat, se zatím diskutuje. Častěji by měli působit hlavně v terénu. Problémem ale je, že inspektorů ČIŽP, kteří se zabývají odpady, nyní je na celou republiku jen několik desítek a sběren jsou naopak tisíce. Do dvou let by se proto podle Brabce inspekce měla personálně rozšířit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů