Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ostravané dluží za loňský rok na poplatcích za odpad 6 milionů Kč

Ostravané dluží za loňský rok na poplatcích za odpad 6 milionů Kč

Nedoplatek obyvatel Ostravy za svoz a zpracování komunálního odpadu činí za rok 2014 zhruba šest milionů korun, což je přibližně stejně jako o rok dříve. Nenaplnily se tedy obavy, že nedoplatek výrazně vzroste, poté co město loni přestalo lidem rozesílat složenky s výzvou k zaplacení, a ti se tak o poplatky za odpad musí starat sami. Celkově už ale lidé dluží městu na poplatcích za odpad přibližně 134 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

"V roce 2014 jsme vybrali na místním poplatku za komunální odpad 122,6 milionu korun. Příjmy z poplatku byly plněny na 95 procent plánované skutečnosti," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Výpadek je podle ní způsoben především prohlubující se finanční krizí, složením obyvatelstva města a také špatnou platební morálkou.

"Samotná změna spočívající v tom, že lidé nedostali složenky, se na tom nijak zásadně neprojevila. Na druhé straně to neznamená, že bychom s tou situací byli spokojeni, neb výše těch pohledávek za komunální odpad už vlastně převýšila objem celoročního předpisu poplatku za sběr komunálního odpadu," řekl Macura.

Primátor řekl, že spolu s nezaplacenými pokutami za "botičky" a další agendu odboru dopravně-správních činností, které dohromady dělají zhruba 80 milionu korun, má město u svých obyvatel pohledávky za asi 214 milionů korun. Vedení města chce prověřit způsob vymáhání pohledávek a zjistit, zda je možnost výběr peněz pro městskou pokladnu zlepšit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů