Čtvrtek, 28. března 2024

Novela o odpadech působí komplikace lidem bez kanalizace

Novela o odpadech působí komplikace lidem bez kanalizace

Novela zákona o odpadech, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), může způsobit významný nárůst administrativy i nákladů u části z více než 1,7 milionu obyvatel ČR, kteří nejsou napojeni na veřejnou kanalizaci.

Informovalo o tom na základě vyjádření předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka zpravodajství České tiskové kanceláře (ČTK). Původní návrh novely podle šéfa Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petra Mrkose počítal s úplným vyjmutím odpadních vod z působnosti zákona o vodách a zákona o vodovodech a kanalizacích. Aktuálně novela po dlouhém projednávání a intervencích nejen ze strany vodáren počítá s tím, že odpadní vody nebudou v působnosti zákona o odpadech pouze ,,v rozsahu, ve kterém se na něj vztahují jiné právní předpisy".

,,Takováhle definice v žádném případě neznamená to, že budou postiženy veškeré odpadní vody, tak jak je dneska vnímáme," uvedl. Zmiňované dva zákony totiž nepokrývají činnosti, jako jsou shromažďování odpadních vod mimo nepropustné jímky, dopravu na čistírnu odpadních vod či vypouštění do k tomu určených míst kanalizační sítě. Nově by tak spadaly pod zákon o odpadech. Tím, že nejsou připraveny další právní předpisy, na něž novela odkazuje, hrozí, že nebude jasné, které odpadní vody jsou ještě odpadními vodami a které již odpadem.

,,Pokud by k tomu došlo, vzniká bezprostřední nebezpečí, že dojde k obrovské administrativní zátěži producentů odpadních vod, v tomto případě domácností a drobných podnikatelů," podotkl Mrkos. Hrozí podle něj také, že odpady nebude kde likvidovat. Velká část čistíren odpadních vod nemá povolení přijímat odpady, ale pouze odpadní vody. SOVAK podle Mrkose na ministerstvo tlačí na to, aby učinilo jasný metodický výklad nebo aby byla novelizován také zákon o vodách a jasně určil, co to znamená likvidace odpadních vod a do ní zahrnul mimo jiné i čerpání jímek a jejich odvoz do čistíren.

Například ve Středočeském kraji je podle SOVAK napojeno na kanalizaci pouze 68 procent obyvatel. Zhruba 200.000 obyvatel kraje řeší odvod a čištění odpadních vod individuálně. ,,Pokud by i pouhá část takto produkovaných odpadních vod byla nově klasifikována jako odpad, jsou nárůstu administrativy i nákladů významné," uvedl Barák.

Zdroj: www.nase-voda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů