Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda projedná návrh zákona o prevenci závažných havárií

Vláda projedná návrh zákona o prevenci závažných havárií

Návrh zákona o prevenci závažných havárií, které mohou být způsobeny nebezpečnými látkami, předloží ve středu vládě ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jeho úřad vytvořil normu, která transponuje evropskou směrnici do českého práva a určuje pravidla pro bezpečnostní dokumenty i správní poplatky. Evropskou směrnici musejí členské státy přijmout do konce května.

K závažným haváriím dochází podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí zhruba jednou do roka. Problém podle ní nastává hlavně při nečekaných živelných pohromách, jako jako jsou například povodně.

Návrh zákona zavádí systém zpracování bezpečnostních dokumentů a poplatků za jejich schvalování pro provozovatele objektů, například chemických závodů, skladů chemikálií a dalších. Dotknout by se měl provozovatelů zhruba 200 objektů, včetně těch největších, jako je Spolana Neratovice.

Krajské úřady mají zajistit zpracování posudku návrhu bezpečnostní dokumentace u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce neprodleně poté, co jim provozovatel návrh bezpečnostní dokumentace ke schválení předloží. Schválení dokumentů bude podléhat správním poplatkům.

Jejich výše se podle návrhu zákona bude pohybovat od 15 do 60 tisíc korun, a to podle povahy schvalované bezpečnostní dokumentace. Z jejich výnosu bude kraj hradit náklady spojené s posouzením těchto materiálů. Doposud je hradil stát.

"Zavedení poplatku je ve státech Evropské unie běžné. Stát se dle návrhu MŽP bude na jeho hrazení podílet, a to zhruba jednou čtvrtinou jeho výše," řekla ČTK Pospíšilová.

Přesto předkládá MŽP návrh zákona vládě se dvěma rozpory. Pražský magistrát požaduje, aby se vypracoval předpis, který by stanovil pravidla pro omezování další výstavby v zónách, kde havárie mohou působit následky. Krajský úřad Jihočeského kraje zase požaduje, aby závazná stanoviska úřadu zpracovávali pouze krajští úředníci bez odborného posudku, což ostatní kraje odmítají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů