Čtvrtek, 28. března 2024

Novela odpadového zákona řeší bezhotovostní platby za kovošrot

Novela odpadového zákona řeší bezhotovostní platby za kovošrot

Bezhotovostní výkup kovů nebo nakládání s odpadními vodami a sedimenty řeší novela zákona o odpadech. V pondělí o ní bude jednat vláda. Předkládaný návrh má sladit český zákon o odpadech s evropským právem a zároveň podle ministerstva životního prostředí reagovat na takzvané infringementové řízení. To Brusel vede s Českem kvůli nesprávnému přenosu některých ustanovení evropské směrnice o odpadech.

Norma určuje, jak lidé dostanou zaplaceno, když do sběrny odevzdají kovový odpad. Bude to buď poštovní poukázkou, nebo z účtu na účet. Bezhotovostní platby za výkup kovů od občanů zavádí MŽP od 1. března vyhláškou, ministr Richard Brabec (ANO) ji už podepsal. Podporu má u obcí, výhrady k ní mělo sdružení výkupců. Omezení výkupu na bezhotovostní platby má být jedním z několika opatření, jak zabránit krádežím kovů.

Předkládaná novela se věnuje i dalším otázkám odpadového hospodářství, například odpadním vodám. Současný stav kritizuje Evropská komise. Problémy způsobovalo například vypouštění jímek na pole. Dostatečně se nemonitorují ani průmyslové tekuté odpady obsahující závadné látky, které se vozí na čistírny odpadních vod. Ministerstvo proto navrhuje, aby vypouštění odpadních vod do povrchových a podzemních vod a likvidace v čistírnách patřily pod odpadový zákon, ne pod zákon vodní.

Změny, na kterých se shodlo MŽP s resortem zemědělství a povodími, se týkají rovněž sedimentů. Požadavek evidence sedimentů z vodních nádrží a koryt řek vychází z evropské legislativy. V celé Evropské unii jsou tyto sedimenty klasifikovány jako odpad, protože obsahují znečišťující látky, které definici odpadů naplňují. Podle ministerstva se s nimi musí v zájmu životního prostředí takto i do budoucna nakládat.

Podle obsahu znečišťujících látek bude možné nakládat se sedimenty buď jako doposud, to znamená podle zákona o hnojivech zapracovat zpět do půdy. Nebo je bude možné podle zákona o odpadech použít jako stavební a rekultivační materiál. Pokud budou sedimenty obsahovat látky, které by mohly životní prostředí ohrozit, budou se muset podle odpadového zákona likvidovat jako nebezpečný odpad v příslušných zařízeních - skládkách nebo spalovnách.

Návrh novely předkládá ministerstvo s rozporem Českého statistického úřadu kvůli zpřístupňování vybraných dat o odpadech. Jde o dlouhodobý spor obou úřadů. Ministerstvo v uplynulých měsících pracovalo i na velké novele zákona o odpadech a novém zákonu o výrobcích s ukončenou životností. V březnu je bude projednávat Legislativní rada vlády, na jednání kabinetu se tak dostanou pravděpodobně až na jaře.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů