Pátek, 29. března 2024

V rámci celorepublikové akce zkontrolovali inspektoři ČIŽP 201 sběren kovů a zahájí přes sto správních řízení

V rámci celorepublikové akce zkontrolovali inspektoři ČIŽP 201 sběren kovů a zahájí přes sto správních řízení

Ve středu 11. března provedla Policie ČR celorepublikovou bezpečnostní akci zaměřenou na kriminalitu v oblasti železniční dopravy s názvem Blue 24. Jelikož železniční doprava se dlouhodobě potýká s krádežemi kovových předmětů, provedla policie ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) také kontroly sběren kovů. ČIŽP provedla v rámci této akce celkem 201 kontrol, přičemž velmi pravděpodobně bude zahájeno celkem 101 správních řízení o uložení pokuty.

,,Z naší strany jsme maximálně využili personální kapacity a snažili se zkontrolovat co největší množství sběren. Jednalo se o jednu z největších akcí. Kontroly za přítomnosti policie byly úzce zaměřeny na povinnosti týkající se především eliminace výkupu kradených kovových předmětů, to znamená fyzická obhlídka zařízení, kontrola vedení základních evidencí týkající se výkupu od fyzických osob, dodržování zákazu úhrady v hotovosti při výkupu kovových odpadů," přiblížil akci Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

V jeden kontrolní den bylo v celé ČR nasazeno cca 70 inspektorů ČIŽP specializovaných na odpadové hospodářství, tedy 70 skupin tvořených inspektorem ČIŽP a Policií ČR. V průběhu dne zkontrolovala pracovní skupina zhruba tři sběrny, celkem 201 sběren v rámci republiky. ,,Jedná se o velmi organizačně náročnou kontrolní akci, ovšem výsledkem může být získání velkého množství informací o stavu dodržování právních předpisů v oblasti odpadového hospodářství. Zpracování těchto informací a hlavně vedení navazujících správních řízení si vyžádá delší časové období," řekl Geuss.

Fotografie:

Sběrny1.jpg

Sběrny3.jpg

Sběrny4.jpg

Sběrny5.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů