Pátek, 19. dubna 2024

Liberecký kraj žádá dotaci na likvidaci skládky v Bulovce

Liberecký kraj žádá dotaci na likvidaci skládky v Bulovce

Liberecký kraj žádá dotaci na dokončení likvidace nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku. První část skládky byla zlikvidována na počátku loňského roku a zaplatili ji Němci. Náklady na druhou etapu se odhadují na osm až deset milionů korun. Ze státního fondu životního prostředí by kraj chtěl získat 80 procent potřebných peněz, zbytek dá ze svého. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Do zemědělského areálu v Bulovce - Arnolticích byly na přelomu let 2005 a 2006 dovezeny tisíce tun plastů, textilu s příměsí použité obuvi a koberců původem z Německa. Údajně měly být znovu využity, zpracováno a využito však bylo podle odhadů jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno téměř 9000 tun odpadu. V první etapě bylo odvezeno 4499 tun odpadu, z toho 976 tun textilu a 3523 tun plastů. Likvidace stála 320.000 eur (8,77 mil Kč).

První etapa podle Jadrného ukázala, že odpad je v takovém stavu, že už není možné ho vytřídit a znovu využít. "Materiál je navíc v takovém stupni degradace, že jeho likvidace je nutná, protože by mohl být hrozbou pro životní prostředí," zdůraznil. Na skládce zbyla ještě polovina odpadu, ne všechen může jít ale do spalovny, část bude nutné odvést na skládku. "Materiál už je vytříděný," poznamenal Jadrný. Druhá etapa likvidace by podle něj měla začít ještě letos.

Skládka nelegálního odpadu v Bulovce je jedinou, jejíž likvidaci Liberecký kraj financuje. Přihlásil se k tomu po předchozí dohodě s Českou inspekcí životního prostředí a díky možnost čerpání financí ze státních fondů vyčleněných právě pro tyto případy. "Peníze vynaložené na likvidaci se budou i nadále vymáhat po původních majitelích, kteří navezení nelegálních odpadů dopustili. Ovšem ti jsou neznámo kde," řekl Jadrný. V republice je podobných míst s nelegálními odpady celá řada. "Zhruba 11.000 tun odpadu máme třeba v bývalém vojenském prostoru Ralsko," dodal náměstek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů