Pátek, 29. března 2024

Azos dle Nymburku obtěžuje zápachem, ačkoli nemá povolen provoz

Azos dle Nymburku obtěžuje zápachem, ačkoli nemá povolen provoz

Firma Azos CZ, která podle nymburské radnice obtěžuje již rok obyvatele města zápachem, nemá povolení potřebná k provozu. ČTK to dnes řekl starosta Nymburka Tomáš Mach (ČSSD). Podle informací nymburského stavebního úřadu nebyl závodu povolen zkušební provoz ani nebyl vydán kolaudační souhlas. Město proto v minulých dnech vyzvalo krajský úřad, aby neprodleně zastavil výrobu firmy. Podle firmy Azos CZ ale závod legislativu neporušuje.

Azos v nymburském závodě upravuje povrchy kovových dílů, hlavně pro automobilový průmysl. Právě v Azosu podle radnice vzniká zápach, který již více než rok obtěžuje obyvatele Nymburka. Ve městě si na zápach stěžuje stále více obyvatel, přibývají i lidé ze vzdálenějšího okolí. Kromě zápachu si stěžují také na zdravotní potíže. Starosta již minulý týden novinářům řekl, že jedním z pochybení firmy je, že neodvádí škodliviny rovnou do komína, jak stojí v podmínkách integrovaného povolení, které vydal krajský úřad.

Závod prověřovala Česká inspekce životního prostředí a v protokolu z kontroly provedené 14. května uvádí, že podle pracovníků stavebního úřadu má firma veškerá kolaudační rozhodnutí nutná k provozu. Podle starosty ale podnik nedostal od stavebního úřadu ani povolení ke zkušebnímu provozu ani kolaudační souhlas. "Dnes jsem byl konfrontován se zprávou z České inspekce životního prostředí, kterou město doposud nemělo k dispozici, a musím se proti tvrzením v ní uvedeným důrazně ohradit. Nemohu souhlasit s tvrzením, že provozovatel má vydaná veškerá nutná kolaudační rozhodnutí," uvedl Mach.

"Já se mohu v tomto případě znovu odvolat na jednotlivé závěry poslední zprávy České inspekce životního prostředí. Výroba v Azosu běží na základě platného integrovaného povolení naprosto legálně," řekl ČTK mediální zástupce firmy Azos Karel Samec.

Radnice chce problém opět začít řešit soudní cestou. "Dnes byly předány právnímu zástupci veškeré podklady a čekám na vyjádření právního zástupce, takže momentálně nevím, jakou cestou se bude ubírat právní zástupce," řekl ČTK Mach.

Středočeský kraj v této věci chce zahájit správní řízení, dnes ale odmítl situaci komentovat. "Hejtman Miloš Petera nemůže zasahovat do správního řízení. Proto krajský úřad nebude v současné době poskytovat žádné podrobnosti k firmě Azos," řekla ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů