Pátek, 29. března 2024

Ekologové z Kuby se dozvědí, jak se uklízí Česko, zapojí se i do úklidu v Brně

Ve čtvrtek 25.6. se v Brně uskuteční díky organizaci Člověk v Tísni školení kubánských ekologických aktivistů, na kterém se dozvědí informace o organizaci, průběhu a výsledcích akce Ukliďme Česko.

Ekologové z Kuby se dozvědí, jak se uklízí Česko, zapojí se i do úklidu v Brně

Posléze se zapojí i do praktického úklidu, kdy společně s organizátory akce uklidí značně znečištěný úsek nábřeží řeky Svitavy v Brně.

,,Ukliďme Česko je součástí celosvětové iniciativy Let's Do It!, pod jejíž hlavičkou proběhly národní úklidy již ve více než 100 zemích. Z Let's Do It! jsme při přípravě našich úklidů čerpali cenné zkušenosti a materiály a jsme rádi, že je můžeme touto formou předávat dále", říká Radek Janoušek z Ukliďme Česko.

,,Člověk v Tísni podporuje kubánskou občanskou společnost již od 90-tých let. Tento rok se v rámci projektu financovaného Českým Ministerstvem Zahraničí rozhodl pozvat do České Republiky 6 mladých ekologických aktivistů, kteří se chystají ve svém okolí vyčistit část nějakého veřejného prostoru a následnou kampaní vzbudit zájem lidí o životní prostředí. Mladí ekologové se zúčastní školení v Praze a Brně pořádané významnými ekologickými hnutími jako je Brontosaurus, Duha nebo Ukliďme Česko. Ve spolupráci s nimi se zapojí do komunitního projektu v Bohuslavicích u Kyjova, nebo pomohou vyčisti část břehu řeky Svitavy v Brně. Z Čech by si měly odvést užitečné nápady na to, jak měnit mentalitu lidí v apatickém prostředí komunistické Kuby a také mnoho cenných informací o české zkušenosti" sdělila nám zástupkyně organizace Člověk v tísni.

,,Celá akce Ukliďme Česko je založena na využití moderních komunikačních a webových technologií jako je mobilní aplikace ZmapujTo, interaktivní mapa úklidů, či facebook. Je otázkou, zda tyto technologie budou využitelné i v kubánském prostředí, kde samotný přístup k internetu doposud není samozřejmostí. Každopádně to může být pro kubánské kolegy zajímavá inspirace, jakou cestou se ubírat do budoucna, neboť pokrok v této oblasti nelze zastavit ani na Kubě", dodává další z organizátorů akce Ukliďme Česko Miroslav Kubásek.

kolumbie

detail

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů