Pátek, 19. dubna 2024

Praha chce regulovat ukládání stavebních odpadů

Praha chce regulovat ukládání stavebních odpadů

Praha chce v budoucnu regulovat ukládání stavebních odpadů ze staveb a demolicí. Suť a zemina, které většinou končí na černých skládkách, by měly sloužit na úpravy terénu a k rekultivaci krajiny. V rozhovoru s ČTK to dnes řekla radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN). Podle ní to bude součástí plánu odpadového hospodářství pro roky 2016 až 2025, jehož zadání zveřejnil magistrát na portálu SEA.

"V Praze dlouhodobě vznikají nelegální skládky se stovkami tisíc tun zeminy a stavebního odpadu, neexistuje žádná evidence, magistrát proti tomu nemůže účinně zasáhnout," tvrdí Plamínková.

Příkladů je podle radní v metropoli celá řada. Skládky zeminy jsou třeba ve Slivenci, v Suchdole nebo v Praze 15. Mediálně nejznámějším příkladem je skládka v Motole, kde podle neoficiálních informací zmizel veškerý materiál vytěžený při stavbě nových stanic metra A.

Podle Plamínkové by firmy nově měly ve stavebních smlouvách uvádět, kam a za jakých podmínek hodlají odpad uložit. "Představa je taková, že by na ukládání stavební sutě mělo vydělávat město, a ne nelegální skládky," doplnila. Získané peníze by pak sloužily třeba k nákupu pozemků na ozelenění metropole.

Odpady ze staveb a demolicí tvoří největší část odpadů, které se v Praze ročně vyprodukují. Z plánu odpadového hospodářství vyplývá, že v roce 2013 vzniklo v Praze skoro 1,1 milionu tun stavebních odpadů. Ve srovnání s tím se směsného odpadu vyvezla zhruba třetina, 383.000 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů