Úterý, 23. dubna 2024

Vstupní školení - nakládání s chemickými látkami a směsmi

Přehledné a stručné vodítko ke zpracování ,,vstupního školení o nakládání s chemickými látkami a směsmi" pro nově příchozí zaměstnance v organizaci.

Vstupní školení - nakládání s chemickými látkami a směsmi

Při nástupu do nového zaměstnání je nedílnou součástí tohoto procesu vstupní školení. Tyto mohou nabývat řady podob v závislosti na předmětu a povaze podnikání organizace. Ze zákona (zákon č. 262/2006 Sb,. zákoník práce, v platném znění) je povinností zaměstnavatele obeznámit nově příchozího zaměstnance s BOZP (bezpečnost a ochrana zdraví při práci). Součástí takového školení bývá zpravidla i školení PO (požární ochrana) a v určitých provozech (např. nemocnice) to může být i školení o nakládání s chemickými látkami a směsmi (blíže upravuje zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, v platném znění - konkrétně §44a, §44b), ale i další.

Záměrem tohoto školení je obeznámit nově příchozí zaměstnance s náležitými pokyny a předpisy, které se vztahují k nakládání s chemickými látkami a směsmi.

Struktura takového školení může v organizaci nabývat podoby:

Ačkoliv patří vstupní školení o nakládání s chemickými látkami a směsmi mezi nejméně oblíbenou část přijímacího procesu nového zaměstnance je nutné si uvědomit závažná rizika vztahující se k vlivu těchto látek na zdraví člověka a možných dopadů na životní prostředí. Klíčovým faktorem je praktické zpracování takového školení a osobnost školitele, je žádoucí, aby školitel svým výkladem zaujal všechny pracovníky napříč profesním spektrem. Tohoto se dá docílit praktickým nácvikem, obrazovou přílohou a výstižným komentářem.

Autor: Lukáš Žaludek

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů