Pátek, 29. března 2024

Krajští úředníci znovu posuzují skladování kalů u Litvínova

Krajští úředníci znovu posuzují skladování kalů u Litvínova

Ústečtí krajští úředníci znovu posuzují skladování ostravských kalů na skládce Celio u Litvínova. Rozhodnou zhruba do dvou měsíců. ČTK to řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová. Nejvyšší správní soud loni dospěl k závěru, že úřady při rozhodování o uskladnění desítek tisíc tun kalů chybovaly.

"Nejedná se o neplatnost dosavadního integrovaného povolení, neplatná je pouze dvacátá změna integrovaného povolení, která stanovila podmínky pro dovoz, příjem a uskladnění ostravských kalů," řekla Dosedělová.

Proti skladování kalů na severu Čech protestují ekologické organizace, občanská sdružení a někteří místní politici. Krajský úřad v Ústí nad Labem rozhodl o změně integrovaného povolení v režimu takzvané nepodstatné změny. V zásadě tak podle žaloby vyloučil ekologická sdružení z účasti ve správním řízení. O nepodstatnou změnu však podle soudu nešlo.

Nově integrované povolení hovořilo o skladování kalů před jejich energetickým využitím, tedy spalováním v cementářské peci. Celio bylo do té doby oprávněno přijímat takové odpady pouze k odstranění jejich trvalým uložením do skládky, nikoliv k jejich dočasnému skladování. "Celý zbytek integrovaného povolení stále platí. Dvacátou změnu podle rozsudku je nutné projednat formou tzv. významné změny, její projednání už probíhá," uvedla Dosedělová.

Ropné kaly pálí cementárna v Čížkovicích na Litoměřicku. Toto palivo je levnější než uhlí, přimíchávání kalů tak ušetří cementárně několik milionů korun. "Stále počítáme s tím, že spalování paliva Geobal skončí v závěru roku 2017. Zároveň můžeme potvrdit, že cementárna neuvažuje o dalším odběru paliva z ostravských kalů," řekla nedávno ČTK mluvčí cementárny Milena Hucanová. Žádná z kontrol nezjistila nedostatky ani porušení povinností při spalování kalů.

Ostravské laguny, které jsou pozůstatkem někdejšího chemického provozu, představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku a jejich čištění provázejí neustálé problémy. Termín vyčištění se stále posouvá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů