Pátek, 29. března 2024

Češi elektroodpad stále více skladují, než odnášejí do kontejneru

Češi elektroodpad stále více skladují, než odnášejí do kontejneru

Zhruba pět kilogramů nepotřebného drobného elekrozařízení vyhodí podle odhadů každý Čech ročně do běžného odpadu, zbytek stále skladuje ve svých sklepech a garážích. Loni se v České republice odevzdalo skrze zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení Asekol téměř 18 tisíc tun elektra, což odpovídá přibližně 1,67 kilogramu na jednu osobu ročně a odběr meziročně mírně vzrostl. O výsledcích sběru ČTK informovala tisková mluvčí kolektivního systému Martina Ďaďová.

Česko však nedosahuje výsledků jako v Norsku, kde roční zpětný odběr všeho elektrozařízení činí 30 kilogramů, a ve Švédsku připadá na osobu 20 kilogramů. Výrazněji v ČR ale stoupá třídění papíru, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů.

"V přepočtu na českého obyvatele se všech typů elektrozařízení vytřídí čtyři až pět kilogramů, oproti severským zemím je to stále jen jedna čtvrtina. Drobné elektrozařízení se v ČR třídí pouze z 25 procent, je tedy prostor, kde se zlepšit," řekla ČTK Ďaďová.

Do červených kontejnerů patří veškerá elektronika z domácnosti, elektronické hračky, žehličky, fény, klávesnice i baterky. Češi jich loni odnesli celkem 17.742 tun, předloni odevzdali 16.981 tun a 15.685 tun v roce 2013. Tehdy po více než třicetiprocentních nárůstech před rokem 2009 a následné stagnaci došlo poprvé k výraznějšímu poklesu množství sebraných elektrospotřebičů.

Pokles ovlivnila podle firmy doznívající ekonomická krize. Společnost, která se zaměřuje na sběr elektroodpadu, má po republice rozmístěno téměř 2,5 tisíce kontejnerů, letos se chystá síť zahustit o dalších tisíc.

Podstatně víc Češi zaplňují modré, žluté a zelené kontejnery na papír, plast a sklo. Každý Čech loni vytřídil 42 kilogramů papíru, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů, vyplývá z nově zveřejněných dat kolektivního systému EKO-KOM. Podle zjištění Evropského statistického úřadu Eurostat se Česko v celkové míře recyklace a využití obalových odpadů řadí na šesté místo v EU. Nejvíce se loni vytřídilo papíru, lidé do kontejneru vrátili 90 procent papírových obalů uvedených na trh.

Ministerstvo životního prostředí tento týden ukončilo vypořádání připomínek k novému odpadovému zákonu o výrobcích s ukončenou životností. Do konce května ho má poslat do Legislativní rady vlády. Zákon má přinést změny v systému nakládání s elektroodpady. Výrobci elektrospotřebičů ale již loni upozorňovali, že se systém může prodražit a zdražit i koncové ceny bílé spotřební elektrotechniky.

Jedna z připomínek k zákonu byla i zveřejňování poplatku za recyklaci a likvidaci při koupi nového výrobku tak, jak tomu bylo před několika lety. Zástupci odpadových firem tvrdí, že recyklační poplatek patří do ekologické výchovy veřejnosti a státu umožní lepší kontrolu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů