Čtvrtek, 28. března 2024

EK schválila dálnici D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí za 9 miliard korun

EK schválila dálnici D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí za 9 miliard korun

Díky novele zákona EIA, kterou v roce 2015 prosadila současná koaliční vláda, se v Česku podařilo zachránit přes 100 miliard korun na různé stavební projekty. Jen za velké dopravní projekty financované z OP Doprava 2007-2013 zásluhou této novely dosud ČR získala 35 miliard korun, když bylo ze strany EK aktuálně schváleno 14 z celkového počtu 22 velkých dopravních projektů.

Poslední projekt schválený Evropskou komisí je "Dálnice D3 Tábor - Veselí nad Lužnicí". Jedná o největší projekt z Operačního programu Doprava I o celkovém příspěvku EU ve výši téměř 9 miliard korun. Bez přijetí novely zákona EIA by tohoto úspěchu nikdy nebylo dosaženo. Schvalování dalších projektů ze strany EK pokračuje.

Mimo to vláda minulý týden schválila další novelu zákona EIA z dílny Ministerstva životního prostředí. Ta má umožnit získání stavebního povolení u 10 klíčových projektů, bez toho aniž by u nich musel být opakován proces posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Všechny tyto projekty mají vydané stanovisko EIA podle předvstupního zákona EIA z roku 1992, zároveň jsou ale pro Českou republiku natolik klíčovými stavbami, že pro ně vláda vyjednává výjimku z opakování procesu EIA v Evropské komisi. Všechny záměry jsou současně připravené tak, že po vydání stanoviska dle novely budou moci okamžitě vstoupit do procesu vedoucího k získání stavebního povolení.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů