Čtvrtek, 28. března 2024

Světový objev z Liberce aneb co dokáží novináři

Možná jste viděli na vlastní oči jak světový objev z Liberce ,,dokáže přeměnit déšť na pitnou vodu".

Světový objev z Liberce aneb co dokáží novináři

Možná jste viděli na vlastní oči jak světový objev z Liberce ,,dokáže přeměnit déšť na pitnou vodu" a tak s nadšením hltáte další informace a dovíte se, že v dešťové vodě po přefiltrování zůstanou důležité minerály, že prostě přefiltrujete odpadní vodu a je z ní pitná. Článek sice vyzní pro amatérského čtenáře zajímavě, ale z hlediska odborného je to pak docela blábol. No a co se týká exkluzivity, tak taky zase až tak super nové to není, ale proč to nezpropagovat tímto způsobem.

Světový objev z Liberce aneb co dokáží novináři
zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1825868-svetovy-objev-z-liberce-dokaze-premenit-dest-na-pitnou-vodu

Na druhé straně si dosažený výsledek propagaci zaslouží, pokud se ve výzkumu vláknových membrán dostali výzkumníci až k praktickému odzkoušení, tak bylo uděláno určitě hodně dobré práce. Sami víme, jak je těžké nejen vyrobit membránu, ale pak dotáhnout i její využití v hotovém výrobku. Jde jen o to, zda je nutné pro propagaci dobré věci používat až takové superlativy a někdy i nesmysly jen proto, aby věc zaujala.

Jen tak pro zajímavost, a abychom se pochlubili - membránové filtry z nanovláken zkoušíme už několik roků, a to i v reálných podmínkách na konkrétních čistírnách a úpravnách, tak že to zase až taková novinka není a jejich praktické využití je téma, jen už víme, že v reálu naskočí další věci k dořešení. Například to, že zatím cena celého výrobku není natolik atraktivní, aby se masově prosadil v soutěži s jinými membránami a to i přes to, že mají nanovlákenné membrány některé zajímavé vlastnosti jako např. vyšší propustnost nebo možnost modifikace např. navázáním fotokatalyticky působících částic na vlákna. No a k té exkluzivitě, využití membrán na hygienické zabezpečení vod je tak daleko, že už několik roků jsou nabízeny nejrůznější membrány (desky, vlákna) dokonce i s nápadem řešícím jejich praktické využití (super nápad je například kniha, kde každý list je filtr na vodu a na něm je napsán vzkaz o vodě pro jeho uživatele)

zdroj: http://www.rozvojovka.cz/clanky/1801-stranky-pitne-knihy-funguji-jako-filtry-na-vodu.htm

Jinak na letošním IFATU jsem takové výrobky, které vyrábí filtrací vodu pro lidi v rozvojových zemích, našel hned 4 ... dokonce i my jako firma ASIO, spol. s r.o. máme již v nabídce konkrétní výrobek použitelný na hygienické zabezpečení pitných vod membránovou filtrací, a to přímo na dešťovku ... AS-GW/AQUALOOP a jeden ze spolupracujících subjektů pan Oliver Ringelstein má už i roční zkušenosti s využitím takových membrán v domě, který je pojat jako ostrovní systém - bez napojení na veřejný vodovod - kde si ,,pitnou" vodu si vyrábí z dešťovky.

Ing. Karel Plotěný

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů