Pátek, 29. března 2024

Záříčské louky na Kroměřížsku jsou přírodní památkou

Záříčské louky na Kroměřížsku jsou přírodní památkou

Zaříčské louky nedaleko Chropyně na Kroměřížsku jsou přírodní památkou. Rozhodli o tom krajští radní, sdělil dnes ČTK Jan Vandík z tiskového oddělení hejtmanství. Zlínský kraj tak podle něj plní povinnost zabezpečovat ochranu evropsky významných lokalit, kterou mu ukládá zákon o ochraně přírody a krajiny.

"Jde o poslední lokalitu, kterou bylo nezbytné vyhlásit pro úspěšné naplnění projektu Natura 2000 ve Zlínském kraji, jehož cílem je právě zajištění ochrany evropsky významných lokalit," uvedla radní pro životní prostředí Margita Balaštíková (ANO). K naplnění projektu Natura 2000 se Česká republika zavázala při vstupu do Evropské unie.

Cílem ochrany nového zvláště chráněného území Záříčské louky je podle Vandíka udržení nebo zvětšení početnosti druhů motýlů modráska bahenního a ohniváčka černočárného. "To znamená především udržení nebo zkvalitnění jejich biotopů včetně udržení nebo posílení populací dalších organismů, na něž jsou uvedení motýli vývojově vázáni," uvedl Vandík.

Lokalita přiléhá od severozápadu k městu Chropyně. Její nadmořská výška je 196 metrů. Jde v podstatné části o dvakrát ročně kosené travinobylinné porosty. V minulosti zde byl rybník Hejtman, zanikl však koncem 18. století. V 30. letech 19. století bylo území odvodněno systémem kanálů se stavidly, v současnosti jsou stavidla nefunkční.

Kanály jsou z velké části zarostlé rákosinami a v nich jsou vzrostlé dřeviny. Území může být ohroženo změnami vodního režimu a opakovanou snahou o těžbu štěrkopísku v těsné blízkosti i uvnitř lokality. Celková rozloha zvláště chráněného území je 68,99 hektaru. Ochranné pásmo je vyhlášeno v rozsahu 34,63 hektaru.

Ve Zlínském kraji se k dnešnímu dni nachází 213 maloplošných zvláště chráněných území a 64 evropsky významných lokalit, z nichž 48 spravuje právě Zlínský kraj.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů