Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj Vysočina bude monitorovat čistotu ovzduší dalších pět let

Kraj Vysočina bude monitorovat čistotu ovzduší dalších pět let

Kraj Vysočina bude na své náklady sledovat čistotu ovzduší dalších pět let. Jak dnes novinářům řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD), o pokračování projektu do konce roku 2022 dnes rozhodla krajská rada. Náklady na měření znečišťujících látek vyplynou z výběrového řízení na dodavatele, podle dosavadních předpokladů kraje budou v součtu kolem 6,7 milionu korun bez daně.

První měření kvality ovzduší si kraj objednal v roce 2012, tento projekt s náklady 5,8 milionu letos končí. Na rozdíl od státního monitoringu čistoty ovzduší, který se týká hlavně měst, přináší krajské měření údaje i z menších sídel.

V krajském monitoringu zatím odborníci pomocí čtyř mobilních měřicích souprav sledují ve vybraných 24 sídlech čistotu ovzduší několik týdnů rovnoměrně rozvržených v roce. Kromě polétavého prachu vyhodnocují kupříkladu také výskyt oxidů dusíku, oxidu siřičitého, těkavých organických látek a dioxinů. Data jsou on-line posílána na web. Vzorky ale zatím byly odebírány jen čtyřikrát v roce, výsledek mohlo ovlivnit počasí. Nově proto kraj plánuje měření ve 20 lokalitách, z nichž ale každá bude nově měřena jeden kalendářní rok.

Vysočina je jedním z nejčistších regionů v republice, podle dosavadních výsledků krajského měření ale mohou být i v tomto kraji problematická místa. Kupříkladu vyšší prašnost byla loni zjištěna v Lukavci, Pacově a v Ledči nad Sázavou. Vyšší koncentrace karcinogenní látky benzo-a-pyren byly v krajském porovnání zjištěny v Bystřici nad Pernštejnem a v Lukavci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů