Čtvrtek, 28. března 2024

V Českém Švýcarsku loni přibylo turistů o 13 procent

V Českém Švýcarsku loni přibylo turistů o 13 procent

Přes tři čtvrtě milionu návštěvníků zavítalo v loňském roce do Národního parku České Švýcarsko. Oproti roku 2015 se jejich počet zvýšil asi o 13 procent, řekl ČTK mluvčí parku Tomáš Salov. Správa parku nemá k dispozici přesné údaje, návštěvnost odhaduje podle údajů ze sčítacích zařízení.

Automatické sčítače mají správci na 15 místech parku. "Údaje z automatických sčítačů potvrzují náš dojem, že loňský rok patřil z hlediska návštěvnosti k rekordním," řekl ČTK ředitel parku Pavel Benda. Tradičně nejnavštěvovanějšími místy v národním parku jsou Pravčická brána a soutěsky Kamenice. Například populární Edmundovu soutěsku loni podle odhadů navštívilo 184.000 turistů.

Podle Salova je 750.000 lidí jen odhadem, skutečná návštěvnost je ještě vyšší. "Jedná se o minimalistický odhad, pouze pro území Národního parku České Švýcarsko, provedený na základě dat z 15 automatických sčítačů návštěvnosti. Reálná návštěvnost turistické destinace České Švýcarsko, která zahrnuje také území Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, je pravděpodobně výrazně vyšší," doplnil Salov.

Stále větší oblíbenost lokality potvrzují také údaje informačních středisek. Například do informačního střediska v Jetřichovicích loni zavítalo víc než 33.000 lidí, což bylo o téměř osm procent více než o rok dříve. "Velký zájem návštěvníků o národní park nás na jedné straně těší, klade však i nároky udržování rovnováhy mezi cestovním ruchem a ochranou přírody. To se daří zejména díky kvalitní síti značených turistických cest a ohleduplnému chování naprosté většiny návštěvníků," doplnil Benda.

Počet turistů v Ústeckém kraji v posledních letech vytrvale roste. V roce 2016 v kraji nocovalo 530.370 turistů, což je meziročně o 8,8 procenta více. V kraji strávili více než 1,45 milionu nocí. České Švýcarsko je v kraji neoblíbenějším turistickým cílem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů