Čtvrtek, 28. března 2024

Cheb řeší, co s vraky aut, ke kterým se majitelé nehlásí

Cheb řeší, co s vraky aut, ke kterým se majitelé nehlásí

V Chebu řeší, co s opuštěnými auty, která nechají majitelé na ulici. Autovraky brání například při jarním blokovém čištění. Často jde přitom o vozidla, která pocházejí ze sousedního Německa, řekl dnes ČTK místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal (ANO).

"Stávají se případy, kdy řidič z Německa vyrazí za hranice, tady sundá SPZ a šrot tu prostě nechá. Město pak nemá prakticky žádné páky, jak s autem naložit," uvedl Hrkal.

Před letošním jarním čištěním komunikací strážníci městské policie zmapovali zjevně opuštěná vozidla ve městě. Jde nejméně o dvacítku aut. Podle Hrkala nejčastěji majitelé nechávají vraky na sídlištích, zejména na Zlatém vrchu, ale také na parkovištích u supermarketů. Ta jsou ale soukromá.

Města sice mají určité možnosti, jak vrak odtáhnout a zlikvidovat, ale procedura, kdy se na auto umístí výzva k odstranění, trvá měsíce. I vraky, které zůstanou na ulici například po dopravní nehodě, zůstávají někdy na ulici měsíce. Například při blokovém čištění musí město odstraněné auto zase na parkovací místo vrátit, pokud už není obsazené.

Jarní blokové čištění začne v Chebu za týden. Na úklid musí vždy předem upozornit dopravní značky. Ještě před samotným čištěním vyzývají strážníci z auta, aby řidiči odjeli. Pokud auto zůstane zaparkované na ulici, která se uklízí, přijde na řadu odtah. Ten v Chebu přijde u auta do dvou tun na 833 korun a 119 korun za den umístění na střeženém parkovišti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů