Čtvrtek, 28. března 2024

MZe chce všechny nemovitosti pod Skaličkou vykoupit do sedmi let

MZe chce všechny nemovitosti pod Skaličkou vykoupit do sedmi let

Vláda dnes definitivně schválila výkup všech nemovitostí pod plánovaným vodním dílem Skalička na Bečvě, které má ochránit před velkou vodou více než 110 tisíc obyvatel. Výkup všech nemovitostí bude stát 1,24 miliardy korun, o technickém řešení vodního díla ještě rozhodnuto není.

,,Díky dnešnímu rozhodnutí bude celé území pod plánovaným vodním dílem v majetku státu. Je to další krok k účinné ochraně životů i majetku lidí, které v minulosti již několikrát zasáhly katastrofální povodně,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vláda dnes rozhodovala mezi dvěma variantami majetkoprávního vypořádání pozemků pod plánovaným vodním dílem. První počítala s tzv. služebností rozlivu (právo umožnit rozliv povodně na daném pozemku), druhá s úplným výkupem všech dotčených pozemků. Právě druhou variantu nakonec vláda schválila.

Jejím rozhodnutím dnes došlo i k navýšení celkového objemu peněz určených na výkup nemovitostí o 590 milionů korun. Celkem stát za všechny nemovitosti pod vodním dílem zaplatí do roku 2023 až 1,24 miliardy korun.

Vodní dílo Skaličkamá ochránit před povodněmi více než 110 tisíc obyvatel v povodí řeky Bečvy až po soutok s řekou Moravou. Výstavbou vodního díla Skalička bude území ochráněno před více než stoletou povodní. O technickém řešení vodního díla zatím není rozhodnuto, Povodí Moravy v současnosti zpracovává různé varianty realizace vodního díla. Do vyhodnocení bude zapojena v co největší míře odborná veřejnost s cílem dosáhnout odůvodněného a podloženého rozhodnutí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů