Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnští vědci dali armádní technologii nový rozměr

Jedinečné funkce robota mohou nově využívat průmyslové firmy iveřejné a záchranné složky

Brněnští vědci dali armádní technologii nový rozměr

Unikátní robot Orpheus, který vznikl pro potřeby armády, může nově sloužit také mírovým účelům. Díky nové technologii, vyvinuté vědcizapojenými do projektu CEITEC*, umí detekovat přítomnost těžkých kovů v životním prostředí. Tato informace může sloužit nejen pro určení míry kontaminace zamořeného prostředí, ale i při průzkumných vrtech prováděných v rámciplánování nové těžby nerostného bohatství, případně při katastrofách.

Nové schopnosti robota oficiálně poprvé představili brněnští výzkumníciu příležitosti Světového dne životního prostředí v prostorách Mendelovy univerzity v Brně.

Brněnští vědci opět zabodovali v robotickém výzkumu. Nenápadný čtyřkolový robot Orpheus už není pouze pomocníkem armádám NATO. Díky propojení vědců z projektu CEITECÚstavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně a Ústavu automatizace a měřicí techniky VUT Brno vznikl pomocník pro záchranáře, vodohospodáře či meteorology. Jde tak o další úspěšný příklad propojení vědy a výzkumu s praxí.

"Nově se nám podařilo na Orpheanainstalovat senzory, které dokážou detekovat těžké kovy v ovzduší, v půdě i vodě," říká René Kizek, vedoucí výzkumného týmu z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně. Vědci přitom neměli snadný úkol. Museli přijít na to, jak umístit senzory tak, aby se měřicí elektroda ponořila do kontaminovaného roztoku v přesně požadované hloubce. "Pokud by se zasunula nedostatečně, nedošlo by ke správnému určení míry kontaminace. V opačném případě by mohlo dojít k zničení elektrody," vysvětluje René Kizek.

Navržená technologie výrazným způsobem usnadní průzkum prostředí v dosahu robota. Operátor tak bude moci z bezpečí řídicího střediska provádět průzkum kontaminace v okruhu několika stovek metrů. "Tuto robotickou platformu chceme navrhnout k zapojení do programu OSN pro životní prostředí, tzv. UNEP**, především v projektu Lead and CadmiumIniciatives***," říká René Kizek.

Robot Orpheus byl od počátku vyvíjen pro použití v extrémních podmínkách. Vydrží v téměř čtyřiceti stupňových mrazech stejně jako při sedmdesáti stupňových vedrech. Zvládne projet i velmi náročný terén. Mezi roboty jde o světový unikát v možnostech jeho nasazení v zamořeném prostředí. "Z dostupných zdrojů nevíme o dalším podobném robotu, u kterého lze provést po návratu ze zamořeného prostředí dekontaminaci a znovu jej použít," vysvětluje Luděk Žalud z VUT v Brně, který stál u zrodu i realizace celého projektu.

Orpheus může pomoci i v tuzemských podmínkách. Kromě kolové verze výzkumníci vyrábí i pásový robot vhodný pro zdolávání schodů nebo miniaturní čtyřrotorový vrtulník. Orpheus tak může pomoci jako průzkumník při hašení požáru nebo při vyhledávání lidí zavalených v sutinách.

Inovovaného robota Orphea představili vědci z Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně na Dnu otevřených dveří 7. června 2013, který se konal při příležitosti Světového dne životního prostředí. Tématem odborného programu byly právě ionty těžkých kovů a jejich vztah ke zdraví.

Propojení vědeckých poznatků s praxí přitom není pro brněnské výzkumníky ojedinělé. Ústav chemie a biochemie při Mendelově univerzitě v Brně dokázal aplikovat své poznatky v mnoha oborech. Zdejší experti například objevili způsob, jak dopravit toxické léky proti rakovinotvornému bujení přímo k postižené tkáni. Inspirovali se přírodní látkou zvanou apoferitin.

robot

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů